ΗΠΑ: Στο έλεος ιστορικής χιονοθύελλας η πολιτεία της Νέας Υόρκης

Κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, σχολεία, υπηρεσίες στην πολιτεία και της Νέας Υόρκης. Έκκληση για περιορισμό ταξιδιών και μετακινήσεων.

ΗΠΑ: Στο έλεος ιστορικής χιονοθύελλας η πολιτεία της Νέας Υόρκης

Μια ιστορική χιονοθύελλα πλήττει τη δυτική πολιτεία της Νέας Υόρκης το Σάββατο με τουλάχιστον δύο μέτρα χιόνι σε ορισμένα μέρη, κλείνοντας δρόμους, προκαλώντας απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οδηγώντας σε ακύρωση πτήσεων λίγο πριν τις διακοπές της Ημέρας των των Ευχαριστιών.

Ένας ακόμη γύρος έντονων χιονοπτώσεων αναμένεται να επιστρέψει στο Μπάφαλο σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Με τις περισσότερες από τις μεγάλες ζώνες χιονιού να πέφτουν πάνω από τη λίμνη Οντάριο.

«Αν και η κακοκαιρία θα κινηθεί γρήγορα, είναι πιθανό ότι πρόσθετες ποσότητες περίπου μισού μέτρου θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή του Μπάφαλο», δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ μίλησε για την ετοιμότητα της πολιτείας για τις χιονο-καταιγίδες και είπε ότι οι αρμόδιοι και οι εργαζόμενοι δουλεύουν ακούραστα για να διαχειριστούν την κατάσταση.

«Αυτή είναι η προσπάθεια που συγκεντρώσαμε: φέρνοντας πόρους, ανθρώπους, εξοπλισμό από όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Και επειδή ήμασταν τόσο προληπτικοί σε αυτό το χτύπημα, μπορέσαμε να αποτρέψουμε πολλές τραγωδίες», είπε.

Ευχαρίστησε τους Δυτικούς Νεοϋορκέζους που έκλεισαν τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, εφάρμοσαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και έμειναν στο σπίτι πριν αρχίσει να πέφτει το χιόνι, γεγονός που συνέβαλε στην πρόληψη ατυχημάτων, στην προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη διασφάλιση της ασφάλειας των δρόμων για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η Χόκουλ είπε ότι διπλασιάζει τον αριθμό των μελών της Εθνοφρουράς της Νέας Υόρκης στο έδαφος στην κομητεία Έρι για να ελέγξει τους κατοίκους και να βοηθήσει στην απομάκρυνση του χιονιού. Υπογράφει επίσης ένα αίτημα για ομοσπονδιακή αποζημίωση μέσω μιας Ομοσπονδιακής Δήλωσης Έκτακτης Καταστροφής.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί συνολικά χιονοπτώσεις άνω των 2 μέτρων σε δύο τοποθεσίες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Καθώς η χιονόπτωση εντάθηκε, δύο κάτοικοι της κομητείας πέθαναν από καρδιακές επιπλοκές ενώ προσπαθούσαν να ξεχιονίσουν τους κήπους τους.

«Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και υπενθυμίζουμε σε όλους ότι αυτό το χιόνι είναι πολύ βαρύ και επικίνδυνο», είπαν οι αρχές. «Συνεχίστε να αποφεύγετε να φτυαρίζετε αυτό το πολύ βαρύ, υγρό χιόνι και να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε την υπερένταση εάν πρέπει να φτυαρίσετε το χιόνι σήμερα σήμερα».

Οι μετεωρολόγοι και οι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλητική για τη ζωή φύση αυτής της χιονοθύελλας, η οποία είναι ιστορική ακόμη και για την περιοχή του Μπάφαλο, όπου η πυκνή χιονόπτωση είναι ο κανόνας κατά τους χειμερινούς μήνες. Και η ισχυρή χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και μέχρι και το βράδυ της Κυριακής με σύντομες περιόδους παύσης.

Πηγή: naftemporiki.gr