Ουκρανία: O Μακρόν ζήτησε διαμεσολάβηση του Πεκίνου για να αρχίσει ο Πούτιν συνομιλίες

Συμφωνία των προέδρων Κίνας και Γαλλίας ότι πρέπει να αποτραπεί κάθε χρήση πυρηνικών όπλων

Ουκρανία: O Μακρόν ζήτησε διαμεσολάβηση του Πεκίνου για να αρχίσει ο Πούτιν συνομιλίες

Την απόλυτη προσήλωσή τους στην αποτροπή της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Κίνας, Σι Τζινπίνγκ κατά την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους στην Ινδονησία την Τρίτη, με τον Γάλλο ηγέτη να ζητεί από τον Κινέζο ομόλογό του να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, στα πλαίσια της Συνόδου Κουρφής της ομάδας των 20 σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου (G20), φέρεται κατά τη γαλλική προεδρία να έχει αρχίσει σε καλό κλίμα και να επικεντρώνεται στην κοινή προσπάθεια για ειρήνη και πρόληψης οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών στη διαμάχη στην Ουκρανία.

Όπως ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία, ο κ. Μακρόν ζήτησε συγκεκριμένα από τον κ. Σι να ασκήσει την επιρροή του στον Ρώσο πρόεδρο ώστε να μπει η Μόσχα σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος στην Ουκρανία», φέρεται κατά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να έχει δηλώσει ο κ. Σι την Τρίτη.

Σημειώνοντας ότι επί του παρόντος ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και μετασχηματισμών, ο κ. Σι είπε ότι ως δύο σημαντικές δυνάμεις στον πολυπολικό κόσμο, η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει να τηρούν το πνεύμα της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας, καθώς και της διαφάνειας και συνεργασία για την προώθηση των διμερών σχέσεων για σταθερή πρόοδο στον κόσμο.

Μακρόν και Σι συζήτησαν ακόμη τη χρηματοδότηση των πλέον ευάλωτων κρατών και την εφαρμογή ενός κοινού πλαισίου με σκοπό την αντιμετώπιση του χρέους των χωρών.

Πηγή: Reuters, France 24, Xinhua