Απορρίφθηκε η προσφυγή για το μετρό στα Εξάρχεια

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση που είχαν υποβάλει 50 κάτοικοι των Εξαρχείων να ανασταλεί η λειτουργία του εργοταξίου του μετρό στην περιοχή τους

Απορρίφθηκε η προσφυγή για το μετρό στα Εξάρχεια

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση που είχαν υποβάλει 50 κάτοικοι των Εξαρχείων να ανασταλεί η λειτουργία του εργοταξίου του μετρό στην περιοχή τους.

Οι κάτοικοι προσέφυγαν κατά της άδειας του εργοταξίου με σκοπό να «παγώσουν» τις εργασίες, υποστηρίζοντας ότι θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυτικό και πολιτιστικό κεφάλαιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εργασίες κατασκευής του σταθμού θα συνεχιστούν κανονικά.

Η ομάδα των προσφευγόντων έχει ζητήσει ακύρωση της τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης (ΤΕΠΕΜ) με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση εργοταξίου στην πλατεία για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών (οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη). Οπως υποστηρίζουν, το κράτος δεν αξιολόγησε επαρκώς τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του εργοταξίου (δηλαδή του σταθμού) στην περιοχή: τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς δεν έχει μελετηθεί αν η απώλεια δένδρων θα γίνει στο μέτρο του αναγκαίου και με ποιον τρόπο θα αποκατασταθεί.

Οσο και στο πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής (διατηρητέα κτίρια και χρήσεις), καθώς δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς τυχόν επιπτώσεις των κατασκευαστικών έργων. Οι πολίτες ζήτησαν να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή, δηλαδή να ανασταλούν οι εργασίες στην πλατεία Εξαρχείων μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ωστόσο δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους. Η ημερομηνία εκδίκασης της κύριας προσφυγής δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

πηγή: «Κ»