ΓΣΕΕ: Νόμιμη η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στην απεργία

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα συμμετάσχουν νόμιμα στην απεργία, ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμά τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ.

ΓΣΕΕ: Νόμιμη η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στην απεργία

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) χαιρετίζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο αναγνώρισε τη νομιμότητα της συμμετοχής των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022, που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η συμμετοχή σε απεργία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και των εργαζομένων ατομικά, το οποίο δεν μπορούν να αποστερούνται από την καταχρηστική άσκηση από την εργοδοσία δικονομικών ευχερειών που παραβιάζουν την απαγόρευση απεργίας με ασφαλιστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ασφαλείας, το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες που προκηρύσσονται από τη ΓΣΕΕ ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, αποτελούν μια διαδικασία γνωστή ως προς τον τρόπο οργάνωσής της, τόσο από την εργατική πλευρά, όσο και από την εργοδοσία, κρατική και ιδιωτική, ώστε το διαχρονικά διατιθέμενο προσωπικό να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων και, όπου προβλέπεται, στην αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας».

Η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει: «Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα συμμετάσχουν νόμιμα στην απεργία, ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμά τους στην απεργία για τη διεκδίκηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων που προκήρυξε η Συνομοσπονδία».

Πηγή: Καθημερινή