Στο CAS παραπέμφθηκε η υπόθεση της Βαλίεβα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) παρέπεμψε την υπόθεση της αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

Στο CAS παραπέμφθηκε η υπόθεση της Βαλίεβα

H 16χρονη σήμερα Βαλίεβα είχε βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία "trimetazidine", σε έλεγχο ντόπινγκ που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο του εθνικού πρωταθλήματος της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα του ελέγχου έγινε γνωστό στις 8 Φεβρουαρίου, μια ημέρα αφότου η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ βοήθησε τη Ρωσία να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (4-20/2/2022), ωστόσο της επετράπη να συνεχίσει να αγωνίζεται στη διοργάνωση. Λίγες ημέρες αργότερα η -τότε 15χρονη- Ρωσίδα έμεινε εκτός βάθρου στο ατομικό γυναικών, καθώς, εμφανώς επηρεασμένη από όσα μεσολάβησαν μεταξύ των δύο εμφανίσεων της, περιορίστηκε στην τέταρτη θέση.

Τον περασμένο μήνα ο RUSADA ανακοίνωσε ότι δεν θα έδινε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας για το θετικό τεστ της Βαλίεβα, «προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα» της 16χρονης αθλήτριας.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα μέσω Twitter ο πρόεδρος του WADA, Βίτολντ Μπάνκα, η Ρωσίδα αθλήτρια παραπέμφθηκε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), αφού δεν σημειώθηκε πρόοδος με τον Ρωσικό Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (RUSADA).

«Παρότι ο RUSADA ειδοποιήθηκε επίσημα για την ταχεία επίλυση της υπόθεσης της Καμίλα Βαλίεβα, δεν σημειώθηκε πρόοδος. Επομένως, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο WADA έχει τώρα επίσημα παραπέμψει το θέμα απευθείας στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο» έγραψε ο Μπάνκα στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο WADA είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα μια «επίσημη ειδοποίηση» με αποδέκτη το RUSADA, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην υπόθεση της Βαλίεβα, προειδοποιώντας τον Ρωσικό Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ ότι θα παρέπεμπε το θέμα απευθείας στο CAS, που είναι το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο.