Pega για παρακολουθήσεις: «Υπάρχουν ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν»

Την ανάγκη να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα στην υπόθεση των υποκλοπών υπογράμμισαν χθες τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA), μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχαν στη χώρα μας

Pega για παρακολουθήσεις: «Υπάρχουν ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν»

Την ανάγκη πλήρους διερεύνησης όλων των υποθέσεων παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και τη νομοθέτηση μέτρων προστασίας για τους πολίτες υπογράμμισαν χθες τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση παράνομων λογισμικών (PEGA). Ο πρόεδρος της επιτροπής Γερούν Λένερς, μιλώντας για τις συναντήσεις που είχαν σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένει ακόμη να απαντηθούν». Για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής ανέφερε ότι «αποκαλύφθηκαν μόνο λίγα γεγονότα και δεν κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες», ενώ εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα, αλλά κάθε κόμμα είχε το δικό του. «Η ελληνική κυβέρνηση μας ενημέρωσε για την πρόθεσή της να απαγορεύσει τη χρήση κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτες. Αντικειμενικός στόχος κάθε μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η επιβολή της τήρησης των εν ισχύι νόμων, με δημοκρατική επιτήρηση και πρόσβαση των πολιτών στα νόμιμα δικαιώματά τους», πρόσθεσε ο κ. Λένερς.

Η εισηγήτρια της επιτροπής Σοφί Ι’ντ Φελντ αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται. «Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Οχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι Αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αν και δεν υπάρχουν όλα τα κομμάτια του παζλ, υπάρχουν αρκετά για να σχηματίζεται μια εικόνα και δύο είναι τα πιθανά σενάρια για το ποιος χρησιμοποιεί το Predator: η ίδια η Intellexa ή η κυβέρνηση και κυβερνητικοί κύκλοι. Ακολούθως έκανε ονομαστική αναφορά στα θύματα των παρακολουθήσεων, στους δημοσιογράφους Θανάση Κουκάκη, Τάσο Τέλλογλου, Σταύρο Μαλιχούδη, και στους Νίκο Ανδρουλάκη και Χρήστο Σπίρτζη. Και ως πρωταγωνιστές της ιστορίας ανέφερε τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Φέλιξ Μπίτζιο, Γιάννη Λαβράνο και τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Ολοκληρώθηκε η παρουσία της PEGA στην Ελλάδα – Δύο είναι τα σενάρια για το ποιος χρησιμοποιεί το Predator: η Intellexa ή η κυβέρνηση και κυβερνητικοί κύκλοι, ανέφερε η εισηγήτρια Σοφί Ι’ντ Φελντ.

Κόντρα για τις εκλογές

Την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη και της αρμόδιας εισαγγελέως Β. Βλάχου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των επικείμενων εκλογών προκειμένου, όπως ανέφερε, να διασφαλιστεί η δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Πρόσθεσε πως σε όλη την προεκλογική περίοδο πρέπει με διακομματική συναίνεση να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας και το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το οποίο οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού. Κανείς, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει», ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου.

Πηγή: Η Καθημερινή