Ερντογάν: Προαναγγέλλει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη

Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των δηλώσεων του επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) για συνεργασία με Ελλάδα και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα και συμφωνίες για εξόρυξη με την Ιταλία.

Ερντογάν: Προαναγγέλλει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη

«Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες», είπε ο κ. Ερντογάν, παρότι ΟΗΕ και Δύση δεν αναγνωρίζουν τα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Υποστήριξε ότι «έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη», συμπληρώνοντας: «Μάς λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση».


«Θα αυξηθεί η εμβέλεια του Tayfun»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την εκτόξευση του πυραύλου Tayfun, προχώρησε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω δοκιμή προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι κατά το επόμενο διάστημα, «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Οι Έλληνες φοβήθηκαν για την εμβέλεια [του Tayfun] καθώς και η Αθήνα είναι μέσα σε αυτήν», είπε ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber.

Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς περί «επιθετικότητας» της ελληνικής πλευράς.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα . Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση», δήλωσε.

πηγή: kathimerini.gr