Κίνα: Lockdown για 1,3 εκατομμύρια κατοίκους της Σαγκάης

Οι αρχές της Σαγκάης, στην ανατολική Κίνα, ανακοίνωσαν μαζικά διαγνωστικά τεστ κορονοϊού και lockdown μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για τους 1,3 εκατομμύρια κατοίκους.

Κίνα: Lockdown για 1,3 εκατομμύρια κατοίκους της Σαγκάης

Τα νέα μέτρα έρχονται στον απόηχο του δίμηνου σκληρού lockdown ολόκληρης της πόλης των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, ο οποίος κατέστρεψε την οικονομία της, προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων και συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και των αρχών.

Η Σαγκάη βγήκε από το lockdown στις αρχές Ιουνίου αλλά συνέχισε να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς βάζοντας σε καραντίνα κτήρια και συγκροτήματα κατοικιών καθώς εμφανίζονταν νέες πιθανές αλυσίδες μετάδοσης.

Η Κίνα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης από τη σκληρή πολιτική των «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορονοϊού, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της.

Από το 2020, το Πεκίνο εφαρμόζει την πολιτική «μηδέν κρουσμάτων», που συνίσταται στην επιβολή στοχευμένων lockdowns, στα μαζικά τεστ, στην επιβολή καραντίνας σε όσους έχουν μολυνθεί και στην απαγόρευση μετακινήσεων. Τα μέτρα αυτά κατάφεραν ένα βαρύ πλήγμα στην οικονομία, καθώς πολλές επιχειρήσεις, εργοστάσια και καταστήματα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητα και οι αλυσίδες εφοδιασμού πιέστηκαν πολύ.

Αυστηρά μέτρα έχουν επιβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Σαγκάη στα ανατολικά έως το Θιβέτ πολύ δυτικά, όπου έχουν επίσης αναφερθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το lockdown.

Από τις αρχές του Οκτωβρίου, δεκάδες πόλεις της Κίνας -κυρίως τουριστικοί προορισμοί- έχουν επιβάλει κάποιας μορφής περιορισμούς ή ελέγχους, που επηρεάζουν περισσότερους από 170 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: cnn.gr