Επιδοτήσεις στο ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται για τον Νοέμβριο - Οι ανακοινώσεις Σκρέκα

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Νοέμβριο. Τι ισχύει αναλυτικά για οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Επιδοτήσεις στο ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται για τον Νοέμβριο - Οι ανακοινώσεις Σκρέκα

Κλιμακωτές επιδοτήσεις με τη βασική για καταναλώσεις έως τις 500 kWh να διαμορφώνεται στα 0,238 €/kWh, αλλά και προσπάθεια για είναι περιορισμό κατανάλωσης στις ενεργοβόρες συσκευές τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον μήνα Νοέμβριο.

Επίσης συνεχίζεται το ίδιο μοντέλο με τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε:

Κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα φθάσει τα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Από 501 έως 1000 φθάνει τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όσοι προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Άνω των 1000 κιλοβατώρων, που αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών, η επιδότηση είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα φθάνει η επιδότηση για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια:

Έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση η επιδότηση είναι 200 ευρώ η μεγαβατώρα

Έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 50 ευρώ η μεγαβατώρα

Για τους αγρότες είναι οριζόντια η επιδότηση, στα 288 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση αλλά η ΔΕΠΑ θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Με βάση τον κ. Σκρέκα “το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών” τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Όπω τόνισε ο κ. Σκρέκας, “βασική προτεραιότητα όμως παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%.

Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.”

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Παράλληλα η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Με βάση τον Υπουργό Ενέργειας “η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα:

  • - Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και
  • - Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη.”

“Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα” υπογράμμισε στη δήλωσή του ο υπουργός τονίζοντας ότι:

“Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας. Στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις.

Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές με Αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά.

Η Ευρώπη αναζητά ακόμα κοινές πολιτικές για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση έχει δράσει από την εμφάνιση της κρίσης χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για έναν ακόμα μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος, διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.”

Πηγή: News247.gr