Σαλμάν Ρουσντί: Έχασε την όρασή του από το ένα μάτι και τη λειτουργία του ενός χεριού του

Ο Σαλμάν Ρουσντί έχασε την όραση από το ένα μάτι και τη σωστή λειτουργία του ενός χεριού του μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι ενώ ετοιμαζόταν να δώσει μια διάλεξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πριν από δύο μήνες, επιβεβαίωσε ο ατζέντης του.

Σαλμάν Ρουσντί: Έχασε την όρασή του από το ένα μάτι και τη λειτουργία του ενός χεριού του

Ο 75χρονος συγγραφέας, ο οποίος δέχθηκε απειλές θανάτου από το Ιράν τη δεκαετία του 1980 μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματός του Οι Σατανικοί Στίχοι, μαχαιρώθηκε στον λαιμό και τον κορμό καθώς ανέβηκε στη σκηνή για να δώσει μια ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία στο Ίδρυμα Chautauqua την 12 Αυγούστου.

Μέχρι τώρα, η πλήρης έκταση των τραυματισμών του Ρούσντι ήταν ασαφής. Αλλά σε μια συνέντευξη στην ισπανική El País, ο ατζέντης του Άντριου Γουάιλι εξήγησε πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση

«Οι πληγές του ήταν βαθιές, αλλά επίσης έχασε την όραση στο ένα μάτι. Είχε τρία σοβαρά τραύματα στον λαιμό του. Το ένα χέρι είναι ανίκανο γιατί του κόπηκαν τα νεύρα στο χέρι. Και έχει περίπου 15 ακόμη πληγές στο στήθος και τον κορμό του. Μιλάμε μια βάναυση επίθεση».

Ο ατζέντης του αρνήθηκε να πει εάν ο Ρουσντί ήταν ακόμα στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι ο συγγραφέας θα ζήσει. Ο Γουάιλι είπε επίσης ότι αυτός και ο Ρουσντί είχαν μιλήσει για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης στο παρελθόν.

«Ο κύριος κίνδυνος που αντιμετώπισε τόσα χρόνια μετά την επιβολή της φετβά είναι από ένα τυχαίο άτομο που έρχεται από το πουθενά και του επιτίθεται», είπε. «Επομένως, δεν μπορείτε να προστατευθείτε από αυτό γιατί είναι εντελώς απροσδόκητο και παράλογο. Ήταν σαν τη δολοφονία του Τζον Λένον».

naftemporiki.gr