Ερντογάν: «Να κάνουμε δημοψήφισμα για τη μαντίλα»!

Σε ομιλία του στην Μαλάτεια ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν θα πρέπει να φορούν μαντίλα οι γυναίκες στη χώρα

Ερντογάν: «Να κάνουμε δημοψήφισμα για τη μαντίλα»!

Πρόταση… βόμβα για δημοψήφισμα στην Τουρκία έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Μαλάτεια, το απόγευμα του Σαββάτου (22/10), με αφορμή έργα που έγιναν στην περιοχή.

«Το λέω για πρώτη φορά. Ας κάνουμε δημοψήφισμα, αν το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί στο κοινοβούλιο. Ας αποφασίσει ο λαός», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου για το δικαίωμα στη μαντίλα.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουν τους απαραίτητους συνταγματικούς κανόνες για να προστατεύσουν το νομικό πλαίσιο που περιβάλλει την ελευθερία των γυναικών να φορούν μαντίλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα.

Σχολιάζοντας τότε την έκκληση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τροποποίηση των συνταγματικών δικαιωμάτων, σχετικά με την επιλογή της μαντίλας στη δημόσια ζωή, ο Ερντογάν είπε:

«Ας δώσουμε τη λύση στο επίπεδο του Συντάγματος και όχι του νόμου… Ας επανεκδώσουμε την πρόταση συνταγματικής τροποποίησης με αριθμό 5735, την οποία ετοιμάσαμε το 2008, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας (προαιρετικά με μαντίλα) στον δημόσιο τομέα. Με τη σαφή προϋπόθεση, ότι δεν θα μπορεί να γίνει και να εφαρμοστεί αντίθετη ρύθμιση σε αυτό το θέμα».