Τραμπ: Είχε έγγραφα για Ιράν και Κίνα στο σπίτι του

Αν διέρρεαν στοιχεία, άνθρωποι που συνδράμουν τη συγκέντρωση πληροφοριών από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν.

Τραμπ: Είχε έγγραφα για Ιράν και Κίνα στο σπίτι του

Κάποια από τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν από το FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο και στο ιδιωτικό του κλαμπ περιελάμβαναν ιδιαίτερα ευαίσθητα αρχεία για το Ιράν και την Κίνα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην έρευνα. Αν περιέρχονταν στην κατοχή άλλων αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να εκθέσουν τις μεθόδους συγκέντρωσης πληροφοριών, τις οποίες η Ουάσιγκτον θέλει να αποκρύψει από τον υπόλοιπο κόσμο. Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα που κατασχέθηκε περιγράφει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τους μάρτυρες που μίλησαν ανώνυμα στην αμερικανική εφημερίδα. Αλλα αρχεία περιείχαν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες για την Κίνα.

Σε περίπτωση που αποκαλύπτονταν οι λεπτομέρειες των εγγράφων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ανθρωποι που συνδράμουν τη συγκέντρωση πληροφοριών από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν και να αποκαλυφθούν οι μέθοδοι συλλογής τους. Επιπλέον, άλλες χώρες ή εχθροί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα. Τα διαβαθμισμένα αρχεία για το Ιράν και την Κίνα θεωρούνται από τα πλέον απόρρητα που εντόπισε μέχρι σήμερα το FBI στην έρευνά του. Ο τέως πρόεδρος αρνείται ότι διέπραξε κάποιο λάθος στη διαχείριση των αρχείων και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει πως αποχαρακτήρισε τα αρχεία που είχε στην κατοχή του. Κατά τη γνώμη του Τραμπ, ένας πρόεδρος μπορεί να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες, «μόνο με τη σκέψη». Εκπρόσωπος του τέως προέδρου απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Κάποια από τα επίμαχα αρχεία εντοπίστηκαν στις 8 Αυγούστου, όταν πράκτορες του FBI ερεύνησαν το σπίτι του Τραμπ και εντόπισαν 13.000 έγγραφα, 103 εκ των οποίων διαβαθμισμένα και 18 απόρρητα. Τα έγγραφα αυτά ήταν τα τρίτα κατά σειρά ντοκουμέντα που ανευρέθηκαν στη διάρκεια της έρευνας. Νωρίτερα φέτος είχαν παραδοθεί κουτιά γεμάτα αρχεία, τα οποία περιείχαν 184 διαβαθμισμένα έγγραφα και 15 με το χαρακτηρισμό top secret. Τον Ιούνιο παραδόθηκαν άλλα 38 αρχεία κατόπιν αιτήματος των Αρχών.

Πηγή: Καθημερινή