Βρετανία: Η Πένι Μόρντοντ πρώτη υποψήφια για τη διαδοχή της Λιζ Τρας

Η Βρετανίδα υπουργός Πένι Μόρντοντ ξεκίνησε σήμερα την εκστρατεία της να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία, και έγινε έτσι η πρώτη βουλευτής των Συντηρητικών που ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της.

Βρετανία: Η Πένι Μόρντοντ πρώτη υποψήφια για τη διαδοχή της Λιζ Τρας

Πρώην υπουργός Άμυνας, η Πένι Μόρντοντ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχασε οριακά μία από τις δύο θέσεις στην τελική μονομαχία στην πρόσφατη αναμέτρηση για την ηγεσία.

Η Μόρντοντ κέρδισε επαίνους για τις επιδόσεις της στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ενώ ανακοινωνόταν η απόσυρση των περισσότερων από τις πολιτικές που είχαν ανακοινωθεί.

Ένας βουλευτής δήλωσε ότι η Μόρντοντ έχει «ευρεία απήχηση», αναφερόμενος στην ικανότητά της να βρίσκει φίλους σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος. Η Μόρντοντ, 49 ετών, κράτησε αποστάσεις από τη σκανδαλώδη περίοδο του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία.

«Θα είμαι υποψήφια για να γίνω ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος και η πρωθυπουργός σας - για να ενώσουμε τη χώρα μας, να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας και να κερδίσουμε τις επόμενες Γενικές Εκλογές», έγραψε η Μόρντοντ στο Twitter.

«Με ενθάρρυνε η υποστήριξη από συναδέλφους που θέλουν μια νέα αρχή, ένα ενωμένο κόμμα και ηγεσία για το εθνικό συμφέρον».

Στοιχηματικές εταιρίες τοποθετούν την Μόρντοντ στην τρίτη θέση, πίσω από τους Ρίσι Σουνάκ και Τζόνσον, οι οποίοι επίσης αναμένεται να μπουν στην κούρσα για τη διαδοχή της Τρας.

Υπό την πρωθυπουργία της Τρας, η Μόρντοντ διορίστηκε πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, και από τη θέση αυτή προέδρευσε της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ και της ανακήρυξης του Καρόλου ως βασιλιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ