Στα φαρμακεία τα διπλά self test – Ανιχνεύουν κορονοϊό και γρίπη

Τα τεστ γίνονται με τον ίδιο τρόπο, απλά έχουν δύο υποδοχές για το δείγμα (βάζουμε μία σταγόνα υγρού για τον κορονοϊό και μία για τη γρίπη) και δύο ενδείξεις. 

Στα φαρμακεία τα διπλά self test – Ανιχνεύουν κορονοϊό και γρίπη

Έφτασαν στην Ελλάδα τα διπλά self test για κορονοϊό και γρίπη, τα οποία διαθέτουν πλέον τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους διαγνωστικά τεστ, με τη διαφορά πως αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν ταυτόχρονα τόσο τον κορονοϊό όσο και τη γρίπη Α ή/και Β τύπου.

Τα τεστ γίνονται με τον ίδιο τρόπο, απλά έχουν δύο υποδοχές για το δείγμα (βάζουμε μία σταγόνα υγρού για τον κορονοϊό και μία για τη γρίπη) και δύο ενδείξεις.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, στην πρώτη θυρίδα του κορονοϊού θα εμφανιστεί μία κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ, ενώ στην περίπτωση της γρίπης, εάν είναι τύπου Β, η γραμμή θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο γράμμα και, εάν είναι τύπου Α, στο αντίστοιχο γράμμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μιχάλης Ζαννέτος, ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι το συγκεκριμένο τεστ μπορούν οι πολίτες να το αγοράσουν και το κάνουν οι ίδιοι στο σπίτι τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να το κάνουν στους πελάτες στο κατάστημά τους.

«Τόσο ο ιός του κορονοϊού όσο και αυτοί της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, ειδικά των ευαίσθητων ομάδων, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος έγκαιρα αν έχει αυτούς τους δύο ιούς», σημείωσε.

Όπως είπε, ο κόσμος ακόμα δεν γνωρίζει για την ύπαρξη των διπλών τεστ, αν και η ζήτηση ενδέχεται να αυξηθεί σιγά-σιγά.

«Η γρίπη ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές. Το καλοκαίρι μόνο είχαμε σχεδόν πενταπλάσια περιστατικά γρίπης από προηγούμενες χρονιές, αλλά ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αναμένουμε έξαρση το προσεχές διάστημα», τόνισε o κ. Ζαννέτος.

Και κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή περισσότερο κυριαρχούν κάποιες άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού από το του κρυολογήματος. Καταγράφεται έξαρση των περιστατικών που δεχόμαστε στα φαρμακεία για ιώσεις του αναπνευστικού όχι μόνο Covid, αλλά και γενικότερα ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. O κόσμος ζητάει και διάφορα άλλα σκευάσματα για να αντιμετωπίσει στα πλαίσια της αυτοφροντίδας τα συμπτώματα που προκαλούν αυτές τις ιώσεις, όπως είναι ο βήχας, ο πονόλαιμος, αγοράζει κάποιες βιταμίνες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του».