ΣΥΡΙΖΑ: Πώς η ακρίβεια βοηθά τον «τρομοκρατημένο Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής (εκτιμάται γύρω τις 11 π.μ.) κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς η ακρίβεια βοηθά τον «τρομοκρατημένο Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την Πέμπτη τις επαφές και συναντήσεις του με κοινωνικές ομάδες που «πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ακραία ακρίβεια που αυτές έχουν πυροδοτήσει», όπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Κατά τις συναντήσεις του με αγρότες και κτηνοτρόφους άκουσε τα προβλήματά τους και την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων σε ρεύμα, καύσιμακι εφόδια, ενώ ανάδειξε «τόσο τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν όσο και την ανάγκη για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, στη βάση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ».

«Η ακρίβεια επί της ουσίας βοηθά τον πρωθυπουργό διότι παρέχει υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία μέσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις εσόδων λόγω ΦΠΑ, ώστε να μπορεί να επιστρέφει μέρος τους ως επιδοτήσεις στις τσέπες των παραγωγών/παρόχων και να έχει το θράσος να ισχυρίζεται κιόλας πως ασκεί επιδοματική πολιτική. Όσο για τη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων, ο Θόδωρος Σκυλακάκης φρόντισε να διαψεύσει το χυδαίο ψέμα του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή πως δήθεν έχουν πάρει πίσω 2,7 δισ. ευρώ, παραδεχόμενος νέα αναβολή στη φορολόγησή τους και λέγοντας πως μετά το τέλος του έτους θα τα φορολογήσει το Δημόσιο», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Στo μεταξύ, με οικοδεσπότη το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιείται στην Αθήνα (στο Σεράφειο Κέντρο) από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, το οποίο φέτος έχει τίτλο: «Για την ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη».

Η κεντρική πολιτική συζήτηση, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.00 (υβριδικά) με τη συμμετοχή αρχηγών κομμάτων και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων.

Επιπλέον, το Φόρουμ περιλαμβάνει τρεις μεγάλες θεματικές συζητήσεις πάνω στα ζητήματα της αλληλεγγύης, της κλιματικής κρίσης και του κοινωνικού και οικολογικού προσανατολισμού της Ευρώπης, του πολέμου, της ειρήνης και μιας νέας αρχιτεκτονικής συλλογικής ασφάλειας, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθεί πλήθος άλλων εργαστηρίων και συνελεύσεων πάνω σε επιμέρους ζητήματα πολιτικής.

Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής(εκτιμάται γύρω τις 11 π.μ.) κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπήςγια την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Στις 14.30 θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκάλυψε το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κ. Μητσοτάκης στους δημοκρατικούς θεσμούς τα τρία και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης του: «Η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες μιας δημοκρατικής χώρας θα ήταν αυτομάτως λόγος παραίτησης της κυβέρνησης. Όμως, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά ενορχηστρώνει ένα ακόμα μεγαλύτερο δίδυμο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης».

Αναφορικώς με αυτό καθαυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατά τις ίδιες πηγές, είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε ένα ενιαίο κέντρο στην ΕΥΠ που συντόνιζε παρακολουθήσεις με νομιμοφανή μέσα και με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator:

«Οι συμπτώσεις είναι πολλές για είναι τυχαίες: 1. Στις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη υπήρξε αλληλουχία παρακολούθησης κι από την ΕΥΠ και μέσω του Predator. 2. Ο ίδιος μολυσμένος σύνδεσμος από το Predator στάλθηκε σε Κουκάκη, Ανδρουλάκη και Σπίρτζη. 3. Το μολυσμένο μήνυμα στον Χρήστο Σπίρτζη στάλθηκε την ίδια ημέρα που υπήρξε δημοσίευμα για την ΕΥΠ και ο ίδιος κατέθεσε ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη. Επίσης, τα στοιχεία για την εταιρεία Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, οδηγούν μέσω προσώπων και εταιρειών κατευθείαν στον Γρηγόρη Δημητριάδη».

Σε ό,τι αφορά το «δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης», όπως το αποκαλούν στην Κουμουνδούρου, σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος και πως η ευθεία παραβίαση του Συντάγματος έγινε ο κανόνας: «Στην εξεταστική επιτροπή η πλειοψηφία της ΝΔ απέρριψε όλους τους κρίσιμους μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση, δεν κλήθηκε κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε καν ο παραιτηθείς λόγω των υποκλοπών κ. Δημητριάδης, κανένας από τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με το Predator, κανένας από τους αρμόδιους υπαλλήλους που υπέγραψαν τις επίμαχες αιτήσεις, ούτε καν η αρμόδια εισαγγελέας, Βασιλική Βλάχου, αλλά ούτε και το θύμα της πρώτης υποκλοπής, ο Θανάσης Κουκάκης. Ακόμα και σε όσους μάρτυρες προσήλθαν, η πλειοψηφία της ΝΔ πρόσφερε κάθε δυνατή κάλυψη επικαλούμενη το “απόρρητο” ενώπιον της επιτροπής, πράγμα που οδήγησε τελικώς σε άρνηση μαρτυρίας από τους Κοντολέοντα και Δεμίρη. Πέρα από κάθε έννοια Συντάγματος, κυριολεκτικώς οδήγησαν στον πλήρη ευτελισμό του ελεγκτικού ρόλου του Κοινοβουλίου. Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο του νομικού κόσμου, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, με μοναδική εξαίρεση τον κ. Γεραπετρίτη, μιλούν για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος».

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας τρομοκρατημένος πρωθυπουργός και γι’ αυτόν το λόγο θα απουσιάσει από τη συζήτηση στη Βουλή:

«Το ερώτημα είναι απλό. Γιατί φοβάται τόσο πολύ την κατάθεση μαρτύρων; Αν νομίζει πως με την απουσία του θα γλιτώσει και δεν θα απαντήσει, αυταπατάται γιατί τα ερωτήματα θα τίθενται ξανά και ξανά σε κάθε ευκαιρία. Τώρα ανοίγει η ουσία της διερεύνησης. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Σπίρτζη. Εκεί θα τεθεί εκ νέου το αίτημα να καταθέσουν όσοι μπορούν να δώσουν κρίσιμα στοιχεία. Και παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, πόσοι ακόμη βρέθηκαν σε παρακολούθηση από το καθεστώς Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός των υποκλοπών. Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να ήταν αθώος θα έφερνε προς ψήφιση την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την απαγόρευση ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση είτε πολύ περισσότερο θα ζητούσε άρση κάθε απορρήτου. Όμως είναι ένοχος, φοβάται την αλήθεια και δυστυχώς γι’ αυτόν δε θα ξεφύγει από αυτήν», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: cnn.gr