Άλλα... κόλπα στις ΗΠΑ: Εργοδότες ζητούν χρήματα για να αποδεχθούν τις παραιτήσεις υπαλλήλων!

Νέα πρακτική των εργοδοτών στις ΗΠΑ, με την οποία απαιτούν αποζημίωση από τους εργαζομένους οι οποίοι δηλώνουν παραίτηση, ζητώντας χρήματα για την εκπαίδευση που τους παρείχαν!

Άλλα... κόλπα στις ΗΠΑ: Εργοδότες ζητούν χρήματα για να αποδεχθούν τις παραιτήσεις υπαλλήλων!

Σε μία περίοδο που η ανεργία είναι στις ΗΠΑ είναι χαμηλή, η «Μεγάλη Παραίτηση» βρίσκεται σε εξέλιξη και ο εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει δύναμη, οι εργοδότες ψάχνουν «τρικ» ώστε να εμποδίσουν τους υπαλλήλους τους να παραιτηθούν, χωρίς να αυξήσουν τους μισθούς ή να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας.

Η πρακτική, την οποία οι επικριτές αποκαλούν Training Repayment Agreement Provisions, ή TRAPs (σσ: ακρωνύμιο που παραπέμπει στην λέξη παγίδες) ελέγχεται από τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες των ΗΠΑ. και λειτουργεί ως εξής: Όταν ο εργαζόμενος δηλώνει παραίτηση, ο εργοδότης του στέλνει μπιλιετάκι με τον...λογαριασμό, ζητώντας του να αποπληρώσει και μάλιστα ακριβά, την εκπαίδευση που έλαβε όσο χρόνο εργαζόταν.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται το Reuters, είναι η περίπτωση εργαζομένης σε ινστιτούτο ομορφιάς στην Ουάσινγκτον, που της ζητήθηκαν 1.900 δολάρια, με την αποχώρησή της. Η νεαρή γυναίκα, αδειούχος αισθητικός που δεν χρειαζόταν επιπλέον εκπαιδευση, υποστήριξε ότι τα «μαθήματα» ήταν χαμηλής ποιότητας και απλώς αφορούσαν συγκεκριμένες πρακτικές που χρησιμοποιούσε το ινστιντούτο.

Η ιστορία της αντικατοπτρίζει την ιστορία δεκάδων εργαζομένων σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, που απευθύνθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για το θέμα. Σχεδόν το 10% των Αμερικανών εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα το 2020 καλύπτονταν από συμφωνία αποπληρωμής εκπαίδευσης, δήλωσε το Cornell Survey Research Institute.

Στο Καπιτώλιο, ο γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν μελετά τις νομοθετικές επιλογές για να χαλιναγωγήσει την πρακτική. Σε επίπεδο πολιτείας, γενικοί εισαγγελείς όπως ο Κιθ Έλισον της Μινεσότα αξιολογούν πόσο διαδεδομένη είναι.

Ο Έλισον είπε στο Reuters ότι είναι διατεθειμένος να αντιταχθεί στις απαιτήσεις αποζημίωσης για πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση (στο πλαισιο των κανόνων λειτουργίας μιας επιχείρησης) αλλά υποστηρίζει πως είναι διαφορετική περίπτωση εάν ο εργοδότης ζητήσει αποζημίωση για εκπαίδευση πιστοποίησης όπως για παράδειγμα την έκδοση άδειας οδήγησης.

Η πρακτική TRAPs λειτουργεί, αλλά σε σε μικρό βαθμό ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, κυρίως σε θέσεις με υψηλό μισθό, όπου οι εργαζόμενοι έλαβαν πολύτιμη εκπαίδευση. Όμως τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει ευρέως διαδεδομένη. Το συνδικαλιστικό όργανο των νοσηλευτών ανέφερε, πως μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμφωνίες είναι «ολοένα και πιο συχνές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης» .

Η έρευνα διαπίστωσε ότι 589 από τους 1.698 νοσηλευτές που ερωτήθηκαν, έπρεπε να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης και 326 από αυτούς έπρεπε να πληρώσουν τους εργοδότες εάν έφευγαν πριν από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πολλές νοσοκόμες είπαν ωστόσο ότι δεν τους πληροφόρησαν για την απαίτηση αποπληρωμής της εκπαίδευσης πριν ξεκινήσουν την εργασία τους και ότι η διδασκαλία ήταν μια επανάληψη όσων ήδη γνώριζαν.

Η International Brotherhood of Teamsters ανέφερε ότι οι απαιτήσεις αποπληρωμής εκπαίδευσης ήταν «εξωφρενικές» στις εμπορικές μεταφορές. Εταιρείες όπως η CRST και η CR England εκπαιδεύουν άτομα για εμπορική άδεια οδήγησης, αλλά χρεώνουν περισσότερα από 6.000 δολάρια εάν εγκαταλείψουν την εταιρεία πριν από μια συγκεκριμένη στιγμή. Καμία από τις δύo εταιρείες δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμο.

naftemporiki.gr