Βομβαρδισμός στην Κριμαία: Οκτώ συλλήψεις για τη γέφυρα

Σε οκτώ συλλήψεις προχώρησε χθες η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας FSB για τη δολιοφθορά στη γέφυρα της Κριμαίας, την οποία το Κρεμλίνο αποδίδει στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες

Βομβαρδισμός στην Κριμαία: Οκτώ συλλήψεις για τη γέφυρα

Σε οκτώ συλλήψεις προχώρησε χθες η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας FSB για τη δολιοφθορά στη γέφυρα της Κριμαίας, την οποία το Κρεμλίνο αποδίδει στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Πέντε από τους συλληφθέντες είναι Ρώσοι, δύο Ουκρανοί και ένας Αρμένιος, με την FSB να ανακοινώνει ότι εγκέφαλος της βομβιστικής ενέργειας ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στην έκρηξη του Σαββάτου, παρότι ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πανηγύρισαν την ενέργεια, ενώ στέλεχος της κυβέρνησης του Κιέβου είπε μιλώντας εμπιστευτικά στους Times της Νέας Υόρκης, ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες βρίσκονταν πίσω από τη δολιοφθορά.

Η διαδρομή της βόμβας

Η FSB ανέφερε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κρυμμένος σε πλαστικούς κυλίνδρους, στοιβαγμένους σε παλέτες συνολικού βάρους 22,7 τόνων. Η βόμβα είχε ταξιδέψει από την Ουκρανία στη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αρμενίας. «Υπάλληλος της ουκρανικής αντικατασκοπείας οργάνωσε την αποστολή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου για την ενέργεια, ενώ ο Μπάιντεν απορρίπτει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις συνέχισε να δίνει χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο περί πιθανότητας πυρηνικού «Αρμαγεδδώνα» από μέρους της Ρωσίας. Σε μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο δίκτυο CNN, είπε: «Δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Πιστεύω, όμως, ότι είναι ανεύθυνο από μέρους του να τα επικαλείται. Η απειλή αυτή μπορεί να έχει φρικτές επιπτώσεις καθώς μπορεί να γίνουν λάθη, εσφαλμένοι υπολογισμοί· ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει;».

Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται απρόθυμος να καταδικάσει διαρρήδην τον Πούτιν, επιλέγοντας συμβιβαστικό τόνο. «Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για “κόκκινες γραμμές” στην Ουκρανία, οι οποίες θα προκαλούσαν άμεση στρατιωτική αντίδραση κατά της Ρωσίας. Θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου να μιλήσω για υποθετικά σενάρια. Η γνώμη μου είναι ότι ο Πούτιν είναι ένας λογικός παίκτης, ο οποίος προχώρησε σε μία πολύ λανθασμένη εκτίμηση με την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Το πρώτο αντιπυραυλικό

Χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Γερμανία απέστειλε την πρώτη συστοιχία υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος, την ώρα που εκπρόσωποι 50 και πλέον κρατών είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες για την επίσπευση προώθησης νέων αμυντικών όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

πηγή: «Κ»