ΗΠΑ: 107 νεκροί εξαιτίας του κυκλώνα Ίαν

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των τοπικών αρχών περίπου 107 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ λόγω του κυκλώνα Ίαν.

ΗΠΑ: 107 νεκροί εξαιτίας του κυκλώνα Ίαν

Ο απολογισμός των θυμάτων του κυκλώνα Ίαν, ενός από τους πιο σφοδρούς στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας τον Σεπτέμβριο, έφθασε χθες Δευτέρα τους 107 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η Φλόριντα, η πολιτεία που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα, θρηνεί μόνη της τουλάχιστον 102 νεκρούς, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς των ιατροδικαστικών αρχών.

Άλλοι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βόρεια Καρολίνα. Οι επίσημοι αριθμοί ενδέχεται να αυξηθούν. Αμερικανικά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί σε ακόμη πιο βαρύ απολογισμό, έκαναν λόγο για πάνω από εκατό νεκρούς ήδη από την περασμένη Δευτέρα.

Ο Ίαν συγκαταλέγεται στους πιο φονικούς κυκλώνες που έχουν χτυπήσει τις ΗΠΑ από την αρχή του αιώνα. Ωστόσο, ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει πολύ μικρότερος από αυτόν του Κατρίνα, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη Λουιζιάνα και σκότωσε τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους το 2005.

Ο Ίαν, κυκλώνας Κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον) όταν έφθασε πάνω από τη γη στη Φλόριντα, πλημμύρισε ολόκληρες συνοικίες, κατέστρεψε σπίτια, γέφυρες, μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Εξασθένησε κατευθυνόμενος στον Ατλαντικό, προτού ενισχυθεί ξανά κι ορμήσει στη Νότια Καρολίνα και στη Βόρεια Καρολίνα.

Οι αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν μήνες και 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αν όχι περισσότερα, για να ανοικοδομηθούν παραθαλάσσιες ζώνες της Φλόριντας που υπέστησαν καταστροφές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ