Nordic Monitor: Σκηνικό Ιμίων στήνει στο Αιγαίο ο Ερντογάν

Την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα μέσω συγκεκριμένων στρατιωτικών δράσεων φέρεται να επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Nordic Monitor: Σκηνικό Ιμίων στήνει στο Αιγαίο ο Ερντογάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Nordic Monitor ο Τούρκος πρόεδρος και οι στενοί επιτελείς του σχεδιάζουν την αποστολή μυστικής, ειδικά εκπαιδευμένης μονάδας που έχει άμεση σχέση με την ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας) και η οποία αναμένεται να αναπτύξει δράση επί ελληνικού εδάφους.

Οι στόχοι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ποικίλλουν. Περιλαμβάνουν από δολιοφθορές σε ελληνικά νησιά (που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ενδοχώρα) εώς επιχείρηση ύψωσης της τουρκικής σημαίας σε βραχονησίδες. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης προβοκάτσια με ύψωση ελληνικής σημαίας και τουρκικής "απάντησης".

Κοντολογίς, επιδίωξη είναι να στηθεί ένα σκηνικό Iμίων όπως το 1996 το οποίο οδήγησε σε ένα παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο το οποίο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με παρέμβαση των Αμερικανών.

Η υλικοτεχνική υποστήριξη των εν λόγω επιχειρήσεων θα βρίσκεται υπό την ευθύνη της αεροπορίας και του ναυτικού της Τουρκίας.

Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 και τις οποίες ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να κερδίσει.

Εκτός αυτού ένα πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν σε αναβολή των εκλογών, εξέλιξη που προβλέπεται σαφώς στο τουρκικό σύνταγμα μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Εμπνευστής της εν λόγω επιχείρησης φέρεται να είναι, πάντα σύμφωνα με το Nordic Monitor, o Xακάν Φιντάν επικεφαλής της ΜΙΤ ο οποίος έχει αλλάξει πρόσωπο τα τελευταία χρόνια στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μετατρέποντας την Υπηρεσία σε ειδικές δυνάμεις ειδικού τύπου και στρατολογώντας ακόμα και ισλαμιστικές μονάδες.

Η εν λόγω διαρροή σχολιάζεται ήδη ποικιλοτρόπως και σίγουρα δεν θα αρέσει στο τουρκικό καθεστώς.

πηγή: News247.gr