Λαϊνόπουλος - Τίτλοι τέλους;

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ο όμιλος Λαϊνόπουλος είχε καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με την αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων στην χώρα μας

Λαϊνόπουλος - Τίτλοι τέλους;

Υπήρξε, ωστόσο, ένα από τα πολλά "θύματα" που άφησε στο πέρασμά της η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας γνωστά ονόματα του κλάδου της αντιπροσώπευσης και της εμπορίας αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά. Η εντυπωσιακή πορεία που είχε διαγράψει η Promot Λαϊνόπουλος, η οποία επί 22 χρόνια υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους dealer της Mercedes-Benz και των Smart στην χώρα μας προσέκρουσε στα συνεχιζόμενα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κλάδος καθώς και στις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της.

Το διαζύγιο με την Mercedes-Benz
Οι δυσκολίες για την άλλοτε κραταιά εταιρεία στην πολυτελή κατηγορία δεν ήταν άγνωστες, αρχής γενομένης το 2001 όταν έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της Ιωάννης Λαϊνόπουλος. Τότε ανέλαβαν τα ηνία τα παιδιά του Μανώλης και Όλγα, οδηγώντας μάλιστα τον όμιλο σε αξιοσημείωτες επιδόσεις με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Το απότομο, ωστόσο, φρενάρισμα ήρθε το 2012, όταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να βγάλει την Promot Λαϊνόπουλος εκτός του δικτύου των επίσημων αντιπροσώπων της στην ελληνική αγορά. Για τα επόμενα 5 χρόνια, η πρώην "επίσημη αγαπημένη" της Mercedes-Benz διατηρούσε αποκλειστικά το κομμάτι του service και των επισκευών για την γερμανική μάρκα. Η αρχή του τέλους, όμως, είχε ήδη ξεκινήσει για τον όμιλο με το 2017 να μπαίνει λουκέτο και στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Mercedes που διατηρούσε η Λαϊνόπουλος στην Νέα Κηφισιά ενώ είχε προηγηθεί το κλείσιμο της εξουσιοδοτημένης επισκευαστικής μονάδας στο Χαλάνδρι.

Ο πλειστηριασμός για το κατάστημα στην Γλυφάδα
Από τότε ξεκινά η περιπέτεια των πλειστηριασμών για τα ακίνητα του ομίλου, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προγραμματισμένο να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί στις 19 Απριλίου 2023 για ένα ισόγειο κατάστημα, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στον αριθμό 107 στην Γλυφάδα. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται από την Cepal Hellas ενώ στρέφεται εναντίον της Promot Λαϊνόπουλος. Πρόκειται για ένα κατάστημα στο ισόγειο, το οποίο αποτελείται από αίθουσα, λουτρό και μικρή κουζίνα και συνορεύει περιμετρικά με την πρασιά προς την λεωφόρο Βουλιαγμένης, προς την οδό Ηρακλείτου και προς την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ έχει επιφάνεια 286,3 τ.μ.. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο είναι μισθωμένο για 12 έτη από τον Μάρτιο του 2012 και μέχρι τον Μάρτιο του 2024 στην εταιρεία Mega Space με το μίσθωμα να έχει οριστεί στο ποσό των 1.000 ευρώ ανά μήνα.

Τι προκύπτει από την πρόσφατη αυτοψία
Επιπλέον, σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, διαπιστώθηκε ότι εντός του καταστήματος έχει διαμορφωθεί πατάρι επιφανείας περίπου 200 τ.μ., το οποίο φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρήση ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Mercedes και διατηρήθηκε και στη μεταγενέστερη χρήση ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Citroen και Peugeot αλλά και στην υφιστάμενη χρήση ως κατάστημα επίπλων με την επωνυμία Bizaar Home & Deco. Επιιπρόσθετα, από την αυτοψία προκύπτει ότι το ακίνητο είναι διαμορφωμένο ως κατάστημα με δάπεδα με ξύλινη επίστρωση, οροφές βαμμένες σε μαύρο χρώμα με εμφανή αναρτώμενα στοιχεία κλιματισμού και φωτισμού, ενώ διαθέτει περιμετρικά τζαμαρίες με πολύ καλή προβολή και εκτιμάται ότι είναι κατασκευής του 1998. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση κατάσχεσης, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.567.400 ευρώ.