Ενεργειακό: Στη Σύνοδο της 20ής Οκτωβρίου η λύση για το φυσικό αέριο - Τα θετικά μηνύματα της Πράγας

Θετικά μηνύματα στην κατεύθυνση της κοινής αγοράς ενέργειας και χρηματοδότησης στο πλαίσιο μηχανισμού για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών «εξέπεμψε» η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Πράγας.

Ενεργειακό: Στη Σύνοδο της 20ής Οκτωβρίου η λύση για το φυσικό αέριο - Τα θετικά μηνύματα της Πράγας

Γεφύρωση διαφωνιών στο κεντρικό ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν διεφάνη, εντούτοις οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών απηχούν αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης με χρονικό ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής-21ης Οκτωβρίου.

Επόμενος «σταθμός» στη σκληρή διαπραγμάτευση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, η οποία έχει ουσιαστικά χωρίσει την ΕΕ σε δύο «στρατόπεδα», είναι το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την προσεχή εβδομάδα -και στοίχημα αποτελεί η λήψη απόφασης για τη μορφή της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα πρόταση που θα περιλαμβάνει ένα πιο λεπτομερές πλαίσιο μεσοπρόθεσμων μέτρων με στόχο τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και μακροπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στην αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Cnn.gr