Η Ευρώπη στερείται το μεγαλύτερο κοίτασμά της σε φυσικό αέριο εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην γηραιά ήπειρο που θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα

Η Ευρώπη στερείται το μεγαλύτερο κοίτασμά της σε φυσικό αέριο εν μέσω ενεργειακής κρίσης


Κάτω από το έδαφος της Ολλανδίας βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης, μεγαλύτερο και από αυτό της Νορβηγίας ενώ συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα του κόσμου.

Το Γκρόνινγκεν, που ανακαλύφθηκε το 1959 στις ολλανδικές ακτές και τέθηκε σε παραγωγή το 1963, έχει τη δυνατότητα να εφοδιάσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη και να καλύψει ακόμη και το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Γερμανίας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρόλα αυτά, η ολλανδική κυβέρνηση πρόκειται να το κλείσει άμεσα εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που προκαλούνται από τις γεωτρήσεις σε βάθος 2.500 και 3.000 μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Το Γκρόνινγκεν ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας βασικός πυλώνας φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 1963 έως και σήμερα.


Μισό αιώνα μετά την εκμετάλλευση του, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα — αξία που υπολογίζεται σε περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τα τελευταία 60 χρόνια η Ολλανδία είχε συνολικά κέρδη 428 δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, από τα οποία το ολλανδικό κράτος έλαβε 363,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Het Financieele Dagblad.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι, ότι το κοίτασμα παραμένει ενεργό καθώς υπάρχει περιθώριο εξόρυξης περίπου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, περισσότερο από αυτό που ρέει σήμερα, σύμφωνα με τη Shell Plc και την Exxon, τους δύο μεγάλους εταίρους που συμμετέχουν στη λειτουργία του.

Ισχυροί σεισμοί στην κοινωνία
Το μεγάλο εμπόδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος, είναι η σθεναρή αντίδραση των κατοίκων που αναγκάζουν την κυβέρνηση να λάβει μια τέτοια απόφαση ενόψει ενός δύσκολου, ενεργειακά χειμώνα για την Ευρώπη.

Το Γκρόνινγκεν κατέγραψε τις πρώτες μικρές δονήσεις του το 1986. Από τότε, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες άλλοι. Αν και οι περισσότερες δονήσεις είναι μικρές, το 2012 έναν σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών έπληξε την επαρχία, με αποτέλεσμα χιλιάδες αξιώσεις για υλικές ζημιές.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει ζημιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων του Γκρόνινγκεν.

πηγή: Huffington Post