Βίντεο-ντοκουμέντο με τουρκικό push forward στο Αιγαίο (vid)

Βίντεο με την τουρκική ακτοφυλακή να προωθεί βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα ανάρτησε ο Ν. Μηταράκης.

Βίντεο-ντοκουμέντο με τουρκικό push forward στο Αιγαίο (vid)

Βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι τουρκικές λιμενικές αρχές να ρίχνουν στη θάλασσα του Αιγαίου μετανάστες και να τους σπρώχνουν (push forward) προς την Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Ειδικότερα, σε tweet που ανάρτησε ο υπουργός, εικονίζονται τουλάχιστον δύο τουρκικά σκάφη του Λιμενικού, με τους ενστόλους να σπρώχνουν τη βάρκα των μεταναστών. Η βιαιότητα των τουρκικών αρχών είναι μεγάλη, καθώς εμφανίζονται να χτυπούν με στειλιάρια τους μετανάστες.

«Πλάνα από την τουρκική ακτοφυλακή που σπρώχνει βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης της ΕΕ. Αυτό το βίντεο γυρίστηκε από έναν πρόσφυγα που σώθηκε από την Ελλάδα. Αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία», σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Μηταράκης.

«Η Τουρκία πιέζει να ανοίξουμε τα σύνορά μας»

«Η Τουρκία αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της, ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα», ανέφεραν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να φυλά τα σύνορά της, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

πηγή: kathimerini.gr