Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας προσανατολίζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας προσανατολίζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Τετάρτης, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.

«Μετά τον χειμώνα θα ξαναγεμίσουμε τους ταμιευτήρες μας και εφόσον διαπιστώσουμε ότι πάλι στην παγκόσμια αγορά το ένα μέλος της ΕΕ προσπαθεί να ξεπεράσει το άλλο σε προσφορές, στέλνοντας τα ύψη τις τιμές της ενέργειας, θα πρέπει να έχουμε κοινή προμήθεια, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

Η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθεί μια οροφή στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι την καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς για το καύσιμο που θα αφορά και πάλι ολόκληρη την Ένωση.

Επιπλέον επισήμανε την πρόθεση των Βρυξελλών για πιο προχωρημένες διαβουλεύσεις με αξιόπιστους παρόχους ενέργειας, όπως χαρακτηρίζονται χώρες σαν τη Νορβηγία.

Οι λεπτομέρειες για το πλαφόν

Ανέφερε ακόμη ότι οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς.

«Πρέπει να περιορίσουμε την πληθωριστική επίπτωση της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές του ηλεκτρισμού. Γι’ αυτό προτείνουμε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που θα αποτελεί και το πρώτο βήμα για μια δομική μεταρρύθμιση της δικής μας αγοράς ηλεκτρισμού», εξήγησε.

«Θα πρέπει όμως να δούμε τις τιμές του αερίου και πέρα από την αγορά του ηλεκτρισμού, όπου δηλαδή αφορά στη βιομηχανία και στη θέρμανση», είπε στην ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές: «Εδώ θα συνεργαστούμε με τις χώρες-μέλη για να περιορίσουμε τις τιμές του αερίου και τις αυξομειώσεις τους, με σκοπό τον περιορισμό της χειραγώγησης των τιμών από τη Ρωσία».

«Σήμερα, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, περισσότερες χώρες-μέλη είναι έτοιμες και καλύτερα προετοιμασμένες για την επιβολή πλαφόν. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να προϋποθέτει καλή προετοιμασία για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της προμήθειας, και να είναι προσωρινό το πλαφόν ώστε να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τη σημερινή τιμή αναφοράς, μέχρι να αναπτύξουμε τον νέο δείκτη αναφοράς [τιμής φυσικού αερίου] για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργίας της αγορά. Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε στην ομιλία της η κα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνιζε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, πραγματοποιώντας τεστ αντοχής και χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.

«Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», υπογράμμισε.

«Έχουμε μειώσει κατά 10% την κατανάλωση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό, αλλά όχι αρκετό», σημείωσε ακόμη η κα φον ντερ Λάιεν.

«Η αποθήκευση αερίου είναι κοντά το 90% πλέον, κάτι που βρίσκεται 15 ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από πέρυσι», ανέφερε.