Στρατιωτική βοήθεια 3 δισ. από ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, ενώ η χώρα τιμούσε την επέτειο της απόσχισής της από τη Σοβιετική Ενωση και ταυτόχρονα συμπληρώνονταν έξι μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στρατιωτική βοήθεια 3 δισ. από ΗΠΑ στην Ουκρανία

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο στόχος της χώρας δεν είναι πλέον η ειρήνη, αλλά η νίκη. «Μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία ξαναγεννήθηκε», είπε ο Ζελένσκι.

Τα 3 δισ. δολάρια προορίζονται για την αγορά συστημάτων αεράμυνας εναντίον κλασικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και για την προμήθεια ραντάρ, πυροβόλων και πυρομαχικών. «Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, πολλοί άλλοι έχουν πέσει θύματα ρωσικών φρικαλεοτήτων και επιθέσεων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αλλά έξι μήνες ανηλεών επιθέσεων έχουν ατσαλώσει την υπερηφάνεια των Ουκρανών για τους εαυτούς τους, για τη χώρα τους και για τα 31 χρόνια ανεξαρτησίας τους».

Ο Ζελένσκι μίλησε προς τους συμπατριώτες του και προς την κοινή γνώμη των χωρών που στηρίζουν την ουκρανική προσπάθεια μέσα από ακόμη ένα καλογυρισμένο βίντεο, που ετοιμάστηκε νωρίτερα, για λόγους ασφαλείας, στην κεντρική λεωφόρο του Κιέβου, όπου έχουν μεταφερθεί κατεστραμμένα ρωσικά τανκς. «Εχοντας περάσει τόσο πολλά, δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε πριν φθάσουμε έως το τέλος. Ποιο είναι για εμάς το τέλος του πολέμου; Προηγουμένως λέγαμε “η ειρήνη”. Τώρα λέμε “η νίκη”».

Η Μόσχα υπολογίζει ότι η έλευση του χειμώνα θα λειτουργήσει υπέρ της, καθώς στην ουκρανική πλευρά του μετώπου δεν θα υπάρχει θέρμανση.

Ωστόσο, η νίκη απέχει πολύ και για τις δύο πλευρές, ενώ οι αναλυτές αναμένουν έναν μακρύ πόλεμο. Η Ρωσία έχει κατακτήσει περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας και η γραμμή του μετώπου εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.500 χλμ. Η Μόσχα υπολογίζει ότι η έλευση του χειμώνα θα λειτουργήσει υπέρ της, καθώς στην ουκρανική πλευρά του μετώπου δεν θα υπάρχει θέρμανση. Ουκρανοί επιτελείς παραδέχονται ότι η προσπάθεια ανακατάληψης της Χερσώνας είναι υπερβολικά φιλόδοξη και εστιάζουν τώρα σε αιφνιδιαστικές πυραυλικές επιθέσεις πολύ πίσω από τη γραμμή του μετώπου. Επίσης έχουν γίνει απόπειρες δολοφονίας φιλορώσων πολιτικών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, πολλοί εσωτερικοί πρόσφυγες παραμένουν σε προσωρινά καταλύματα, καθώς οι περιοχές βορείως του Κιέβου, που βομβαρδίστηκαν από τη Ρωσία στις πρώτες φάσεις του πολέμου, παραμένουν κατεστραμμένες. Το έλλειμμα του ουκρανικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ τον μήνα εξαιτίας του πολέμου, ενώ το κόστος της ανοικοδόμησης είναι πολλαπλάσιο αυτού.

Ενα μέρος καλύπτεται από το κονδύλι-μαμούθ των 40 δισ. δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Μάιο. Τμήμα των 40 δισ. είναι τα 3 δισ. που ανακοίνωσε για συμβολικούς λόγους χθες ο Τζο Μπάιντεν. Εν τω μεταξύ, χθες βρέθηκε στο Κίεβο ο Βρετανός απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώνοντας επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 54 εκατ. στερλινών.

πηγή: kathimerini.gr