Πανεπιστημιούπολη: Απολογήθηκαν οι 23 συλληφθέντες (vid)

Ολοκληρώθηκε η απολογία των 23 συλληφθέντων στην Πανεπιστημιούπολη.

Πανεπιστημιούπολη: Απολογήθηκαν οι 23 συλληφθέντες (vid)

Ολοκληρώθηκε η απολογία των 23 συλληφθέντων από Πανεπιστημιούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Όσοι είναι κατηγουρουμενοι για κακουργηματικες πράξεις πήραν προθεσμία ενώ οι υπόλοιποι θα περάσουν αυτόφωρο σήμερα. Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης όταν και σημειώθηκαν πυροβολισμοί, στις παλιές φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης της αστυνομίας, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Τρεις συμμορίες είχαν τις φοιτητικές εστίες ως ορμητήριο στην περιοχή. Είχαν τον απόλυτο έλεγχο, αφού έφταναν στο σημείο να κάνουν ακόμη και face control για το ποιος θα μπαίνει στις εστίες. Δεν δίσταζαν ακόμη να απειλούν με όπλα φοιτητές, διακινούσαν ναρκωτικά και έκαναν ληστείες. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση όπου είχαν απαγάγει 17χρονο, με σκοπό να μπουν στο σπίτι του και να ληστέψουν την οικογένεια.

Απαγωγή 17χρονου για να ληστέψουν την οικογένειά του

Ήταν Μάιος του 2019 όταν οι κακοποιοί απήγαγαν από τον δρόμο και κράτησαν όμηρο τον 17χρονο, για να εισβάλουν στη συνέχεια με τα κλειδιά του στο διαμέρισμα της οικογένειάς του, να τραυματίσουν τον πατέρα με μαχαίρι και να διαφύγουν με μετρητά και κοσμήματα.

Αυτή ήταν μία από τις επιθέσεις στις οποίες φέρεται να συμμετείχε ο αρχηγός της συμμορίας.

32 συλλήψεις – Ταυτοποιήθηκαν 29 ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών

Ο κ. Δημήτρης Δάβαλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, επιβεβαίωσε ότι «ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους στη διάπραξη τουλάχιστον 29 ληστειών καθώς και σε πλήθος συναλλαγών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, έχοντας ως έδρα και ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εννιά από τους 32 συλληφθέντες συνολικά, ζούσαν μόνιμα στις φοιτητικές εστίες, αποκτώντας με τη βία και τα όπλα, τον απόλυτό έλεγχο. Σε «καθεστώς τρόμου» εργάζονταν και οι δύο επιστάτες.

Έκαναν ακόμη και face control με όπλα

Σοκάρει η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Κωνσταντίνας Δημογλίδου: «Είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control».

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες οι συλληφθέντες είχαν κρύψει στα δωμάτια των εστιών αλλά και σε σπίτια που ερευνήθηκαν: όπλα, γεμιστήρες, σφαίρες, γκλοπ, σουγιάδες, σιδερογροθιά, ναρκωτικά και χρήματα από την παράνομη δράση τους.

Μεταξύ τους τα μέλη των συμμοριών χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες:

Κοκαΐνη ==> Κυρία ή άσπρη

Κάνναβη ==> mall

Αστυνομικοί ==> «μαύροι» ή «σκυλιά»

Καταγγελίες φοιτητών

«Ενημέρωσα τις αρμόδιες αρχές επανειλημμένα για την κατάσταση και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος. Η χτεσινή επέμβαση ήταν επιβεβλημένη», δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Μπουντούβης. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι ζούσαν υπό τον φόβο των συμμοριών καθώς επίσης ότι οι εγκαταστάσεις των φοιτητικών εστιών είναι ακατάλληλες.

Σκληρός κακοποιός και με βαρύ ποινικό μητρώο ο 30χρονος «Αρχηγός»

«Στη διάρκεια της επιχείρησης, 35χρονη ανθυπαστυνόμος αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε. Κατά την αποχώρησή της δέχθηκε επίθεση από σεσημασμένο 30χρονο αλλοδαπό, τον οποίο τραυμάτισε κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού της όπλου», ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ο 30χρονος που επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στην ανθυπαστυνόμο, φέρεται ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Λίγο πριν την επίθεση είχε μεταβεί έξω από το Α.Τ. Ζωγράφου απειλώντας και βρίζοντας τους αστυνομικούς για την έρευνα που είχε προηγηθεί στο σπίτι του, όπου συνελήφθη η σύζυγός του.

Δόκιμη αστυνομικός μεταξύ των 23 συλληφθέντων στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ

Μία δόκιμη αστυνομικός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, μεταξύ των 22 συλληφθέντων, στη διάρκεια της έρευνας για ναρκωτικά στον χώρο της παλιάς φοιτητικής Εστίας στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου. Η δόκιμη αστυνομικός φέρεται να συνεργαζόταν με τον 30χρονο σεσημασμένο, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση και νοσηλεύεται φρουρούμενος στον «Ερυθρό Σταυρό».

Η «πληροφοριοδότρια» της συμμορίας

Δύο φορές ο φερόμενος ως «Αρχηγός» της συμμορίας κατάφερε να ξεγλιστρήσει, την τελευταία στιγμή από τα χέρια της Αστυνομίας. Η δόκιμη αστυνομικός ενημέρωνε έγκαιρα τα μέλη της συμμορίας, διαλύοντας στην ουσία την αστυνομική επιχείρηση.

Στις 28/1 υπήρχαν πληροφορίες για το που βρίσκεται ο 30χρονος, σήμανε συναγερμός στην αστυνομία, τα ΟΠΚΕ πάραν αμέσως εντολή να ετοιμάσουν την επιχείτηση σύλληψης. Ωστόσο, δόκιμη αστυνομικός τον ενημέρωσε και εκελινος έγινε καπνός.

Στις 22/7 η αστυνομία ανακάλυψε ξανά πού είναι ο «Τζούλιο», παρατσούκλι του 30χρονου, ο οποίος αιφνιδίασε τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να κερδίζει πολύτιμο χρόνο και να εξαφανίζεται επάνω σε μία μηχανή, αναπτύσσοντας ιλιγγιωδη ταχυτητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 30χρονος δείχνει αρκετά επικίνδυνος και έτοιμος για όλα.

Σωρεία κατηγοριών απήγγειλε ο Εισαγγελέας στα μέλη των εγκληματικών ομάδων
Σωρεία αδικημάτων με πολλά από αυτά κακουργηματικού βαθμού, περιλαμβάνονται στην δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας στους 23 από τους 32 συλληφθέντες, κατά την μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούοπολης Ζωγράφου,που φέρονται μέλη ομάδων με πλούσια εγκληματική δράση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών όπου βρέθηκαν και κάποιοι συγγενείς τους.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση απήγγειλε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης αφορούν τα αδικήματα:

  • εγκληματική οργάνωση (Συμμορία)
  • διακεκριμένη περίπτωση κλοπής
  • ληστεία
  • διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
  • επικίνδυνη σωματική βλάβη
  • αντίσταση κατά της αρχής
  • απείθεια

Παράβαση του νόμου περί όπλων( πλημμεληματική και κακουργηματική).
Σε όσους από τους κατηγορούμενους ασκήθηκε δίωξη για κακουργήματα οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν, ενώ οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζουν μόνο πλημμεληματικές κατηγορίες θα οδηγηθούν αύριο στο Αυτόφωρο για να δικαστούν. Μέχρι τότε παραμένουν όλοι κρατούμενοι.

Πηγή: ertnews.gr