ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Δεν διεκδικούμε τίποτα εναντίον σας, αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Δεν διεκδικούμε τίποτα εναντίον σας, αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, αναφέροντας ότι «δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας».

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Είχε προηγηθεί

H συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε, με τη συνάντηση να διαρκεί τέσσερις ώρες. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, γίνεται σαφής αναφορά περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και επισημαίνεται ότι «οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική». Στις 22:00 αναμένεται δήλωση του Τούρκου προέδρου.

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας», τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, «συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδίως οι πρόσφατα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της».

Στη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η Άγκυρα καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς δεν συνάδει με το πνεύμα της Συμμαχίας.

Πηγή: Cnn.gr