Γερμανία: Αντιδράσεις για τον Κουμπίκι, ο οποίος αποκάλεσε τον Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων»

Η ατάκα του Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, ο οποίος αποκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων» (sewage rat), προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία.

Γερμανία: Αντιδράσεις για τον Κουμπίκι, ο οποίος αποκάλεσε τον Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων»

«Προσβλητικές δηλώσεις δεν έχουν θέση σε διεθνές περιβάλλον», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ, ερωτώμενος σχετικά με τον χαρακτηρισμό «αρουραίος των υπονόμων» που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Βάγκνερ τόνισε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει δηλώσεις μελών του κοινοβουλίου, ωστόσο επισήμανε ότι στις διακρατικές σχέσεις η συμπεριφορά απέναντι σε εκπροσώπους άλλων κρατών πρέπει να γίνεται με σεβασμό. «Το ίδιο περιμένουμε κι εμείς από τους άλλους», πρόσθεσε. «Σε αυτό το πλαίσιο προσβλητικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στο διεθνές περιβάλλον ή στην επικοινωνία μας», κατέληξε ο κ. Βάγκνερ.

Όλα ξεκίνησαν ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, όταν ο αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων».

Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κάτω Σαξονία κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι προκάλεσε τις προσφυγικές ροές χαρακτηρίζοντάς τον, μάλιστα… «αρουραίο των υπονόμων». Παράλληλα, ο βουλευτής του FDP προειδοποίησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην «ανοίξει ξανά την αγκαλιά της» σε περίπτωση που υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα, κλήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του έγινε έντονη διαμαρτυρία από Τούρκους αξιωματούχους.

«Οι προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο Wolfgang Kubicki, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, για τον Πρόεδρό μας, στο μια ομιλία που έκανε στο πλαίσιο της εκλογικής εκστρατείας για την Πολιτεία της Κάτω Σαξονίας. Το καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανγιού Μπιλγκίτς.

cnn.gr