Ιταλία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές (vid)

Ελάχιστες ώρες απομένουν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές στην Ιταλία.

Ιταλία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές (vid)

Ελάχιστες ώρες απομένουν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές στην Ιταλία. Τα κόμματα και οι διάφορες παρατάξεις έκλεισαν την αυλαία της προεκλογικής τους εκστρατείας σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Κοινή έκκληση όλων: οι πολίτες να σπεύσουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο φόβος είναι η αποχή να ξεπεράσει το 30%.

Η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», είναι το μεγάλο φαβορί για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία. Ακόμη κι αν το κόμμα της αναδειχθεί δεύτερο.

Κλίμα εκνευρισμού επικρατεί μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ώρα που το κόμμα της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να μην σεβαστεί την καθιερωμένη ημέρα σιωπής, πριν από τις ιταλικές γενικές εκλογές.

«Η προεκλογική εκστρατεία της κεντροαριστεράς χαρακτηρίστηκε από ψέματα, μίσος, θέληση να αυξηθούν οι φόροι και οι αποβιβάσεις μεταναστών», τόνισε η Λέγκα, μέσω Instagram, και πρόσθεσε ότι «Χτες, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λέτα έκλεισε την εκστρατεία του με αποτυχημένη συγκέντρωση, στη πλατεία του Λαού της Ρώμης, μπροστά σε σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Επιτέλους, μια μικρή, μεγάλη αλήθεια: θυμίζει σε όλους ποιο κόμμα χρηματοδοτήθηκε με βαμμένα με αίμα, ρωσικά ρούβλια. Αύριο οι Ιταλοί θα επιλέξουν».

Ενώ κηρύχθηκε η δια νόμου εκλογική «σιωπή» στην Ιταλία, η οποία ισχύει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ως το κλείσιμο της κάλπης, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε πως «εάν η Ιταλία μπει σε μια δύσκολη κατάσταση, έχουμε τα εργαλεία, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας» — δήλωση, η οποία διευκρινίστηκε αργότερα από τον εκπρόσωπο τύπου, που τόνισε πως η Ευρώπη θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε ιταλική κυβέρνηση.

Όλα τα κόμματα αντέδρασαν σε αυτό που θεωρήθηκε παρέμβαση της Κομισιόν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ο Σαλβίνι δήλωσε πως η πρόεδρος θα πρέπει «είτε να ζητήσει συγγνώμη είτε να παραιτηθεί» και, μάλιστα, η Λέγκα πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη, ενώ ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η πρόεδρος της Κομισιόν δεν πρέπει να επεμβαίνει στις ιταλικές υποθέσεις και πως η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΕΡΤ