Νέες ακρότητες Ερντογάν: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή της Τριπολιτσάς»

Την εμπρηστική ρητορική συντηρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Νέες ακρότητες Ερντογάν: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή της Τριπολιτσάς»

Την εμπρηστική ρητορική συντηρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανάρτησή του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι».

«Η Ελλάδα μας ακολουθεί»

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει ισχυρότερο δίκτυο επικοινωνίας με τον κόσμο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ίδρυσης από την Ελλάδα διεύθυνσης επικοινωνιών «με σκοπό την προπαγάνδα στα παγκόσμια ΜΜΕ, ενάντια στις θέσεις της Τουρκίας», ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Να το κάνει».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε: «Αυτή (η Ελλάδα) έχει διεύθυνση επικοινωνιών αλλά εμείς δεν έχουμε; Η διεύθυνση επικοινωνίας μας είναι πολύ πιο ισχυρή, σε αυτό το σημείο, έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο δίκτυο επικοινωνίας με τον κόσμο. Και εξακολουθεί να το κάνει. Αυτοί μας ακολουθούν από πίσω, σαν βαγόνια».

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε την Τρίτη με ακραίους χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό και τις σχέσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο, κλιμακώνοντας κι άλλο την ένταση με την Αθήνα. Αυτή η ενέργεια θεωρείται μέρος της συντονισμένης προσπάθειας της Τουρκίας για δυσφήμηση της Ελλάδας σε όλα τα φόρουμ και σε μια σειρά θεμάτων, την οποία έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού και δήλωσε ότι «αυξάνονται οι ελληνικές θηριωδίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ εμείς παλεύουμε να αποτρέψουμε τoυς θανάτους μωρών, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της». Ο κ. Ερντογάν, κρατώντας φωτογραφίες νεκρών παιδιών, τις έδειξε στο ακροατήριο και δήλωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα, ο 4χρονος Aμπντούλ Βαχάμπ και ο 9 μηνών Aσίμ πέθαναν μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε το φουσκωτό τους. Εχει έρθει η ώρα η Ευρώπη και ο ΟΗΕ να σταματήσουν αυτές τις βιαιότητες που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά ανέφερε ότι «όσοι κάνουν επίδειξη δύναμης στην περιοχή, δεν είναι ισότιμοι και δεν έχουν σχέση ούτε στρατιωτικά ούτε και πολιτικά, φέρνουν τον εαυτό τους σε γελοία θέση. Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η συνέχιση της ειρήνης και της ασφάλειας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων», τόνισε ο κ. Ερντογάν για να προσθέσει: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει την πολιτική της πρόκλησης και της έντασης και να ακούσει τα καλέσματά μας για συνεργασία και υποστήριξη».

«Η Τουρκία υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα παγιδευτεί στα παιχνίδια όσων ακολουθούν στρατηγική έντασης με στόχο πολιτικής σκοπιμότητας», υπογράμμισε. Ο ίδιος συνέχισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και μίλησε για «καταπίεση κατά των Τουρκοκυπρίων» με τα εμπάργκο, που «πρέπει να σταματήσουν». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα ακολουθεί επίσης «πολιτικές καταπίεσης και διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας».

kathimerini.gr