Yvon Chouinard: Ο δισεκατομμυριούχος που χαρίζει την εταιρεία του για τη διάσωση της Γης

«Από σήμερα η Γη είναι ο μόνος μας μέτοχος», δηλώνει ο ίδιος. Η Patagonia υπολογίζει ότι θα δωρίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για την προστασία του περιβάλλοντος.  

Yvon Chouinard: Ο δισεκατομμυριούχος που χαρίζει την εταιρεία του για τη διάσωση της Γης

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Ο Yvon Chouinard, ο ιδρυτής της Patagonia -ένα από τα πιο πετυχημένα brand αθλητικών ειδών στον κόσμο-, αποφάσισε να μην κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και να παραχωρήσει την εταιρεία του -ουσιαστικά τις μετοχές της- σε ένα τραστ που εστιάζει στο κλίμα, το Patagonia Purpose Trust, και σε μία μη κυβερνητική οργάνωση, την Holdfast Collective.

Όλα τα κέρδη που δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία της Patagonia θα διατίθενται, μέσω των οργανισμών αυτών, για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Patagonia ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1973

Έχει έδρα τη Βεντούρα της Καλιφόρνια και πουλά τζάκετ, παντελόνια και κάθε λογής ρουχισμό για σπορ και για υπαίθριες δραστηριότητες όπως για κάμπινγκ, για ψάρεμα και για αναρρίχηση. Πραγματοποιεί τζίρο 1,5 δισ. δολαρίων τον χρόνο ενώ, σύμφωνα με τους New York Times, αξίζει 3 δισ. δολάρια.

«Από σήμερα η Γη είναι ο μόνος μας μέτοχος. Όλα τα κέρδη, επ’ αόριστον, θα πηγαίνουν στην αποστολή μας να σώσουμε το σπίτι μας τον πλανήτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Patagonia.

«Αντί να εκμεταλλευόμαστε τους πόρους για να πλουτίζουμε…»

Ο 83χρονος, που έχει πάθος με την αναρρίχηση, πήρε την απόφαση για την εταιρεία του μετά από συζήτηση που είχε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του.

«Ενώ κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση, δεν είναι αρκετό. Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση της κρίσης, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφες τις αξίες της εταιρείας», ανέφερε ο Yvon Chouinard σε επιστολή του.

Και εξήγησε ότι μια επιλογή που είχαν ήταν να πουλήσουν την Patagonia και να δωρίσουν όλα τα χρήματα. «Όμως δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα διατηρούσε τις αξίες μας ή θα συνέχιζε να απασχολεί την ομάδα των ανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο».

Η δεύτερη επιλογή ήταν να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο. «Ακόμη και οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν καλές προθέσεις δέχονται υπερβολικές πιέσεις να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη σε βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και υπευθυνότητάς τους. Για να πούμε την αλήθεια, δεν υπήρχαν καλές διαθέσιμες επιλογές. Έτσι, δημιουργήσαμε τις δικές μας», εξήγησε.

Η Patagonia υπολογίζει ότι θα δωρίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τη διάσωση του πλανήτη.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο επιχειρηματίας τονίζει ότι η παραχώρηση της εταιρείας του θα επηρεάσει μια νέα μορφή καπιταλισμού, που δεν καταλήγει σε λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς.

«Πρόκειται να παραχωρήσουμε το μέγιστο χρηματικό ποσό σε ανθρώπους που εργάζονται ενεργά για τη διάσωση αυτού του πλανήτη. Αντί να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους για να πλουτίζουν οι μέτοχοι, ανατρέπουμε τον καπιταλισμό των μετόχων, μετατρέποντας τη Γη ως τον μόνο μας μέτοχο», ξεκαθαρίζει.