Αυστηρή απάντηση της Αθήνας: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία

Με αφορμή ανακοίνωση της Άγκυρας για την «τουρκική μειονότητα» της Θράκης, το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από τρίτες χώρες.

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία

Απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ζητάει από την Τουρκία να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, με αφορμή ανακοίνωση της Άγκυρας για την «τουρκική μειονότητα» της Θράκης.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από τρίτες χώρες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Τουρκικές προκλήσεις για Μικρασιατική Καταστροφή και Θράκη

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί δύο προκλητικές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η μία για το θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και η άλλη περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Στην πρώτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας κατηγόρησε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και για «διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων».