Βασίλισσα Ελισάβετ - Λαϊκό προσκύνημα: Πάνω από 4 χλμ η ουρά έξω από το Westminster (vids)

Εκατομμύρια Βρετανοί αποτίουν φόρο τιμής στη Βασίλισσα Ελισάβετ - Πάνω από 4 χλμ η ουρά έξω από το Westminster

Βασίλισσα Ελισάβετ - Λαϊκό προσκύνημα: Πάνω από 4 χλμ η ουρά έξω από το Westminster (vids)

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ. Η Βρετανία, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αποτίει φόρο τιμής στη μακροβιότερη κάτοχο του θρόνου.

Οι ουρές των Βρετανών έξω από το Westminster, όπου βρίσκεται για το προσκύνημα η σορός της Ελισάβετ, έχουν ξεπεράσει τα 4 χιλιόμετρα, ενώ εκατομμύρια Βρετανοί, αλλά και ξένοι, θα απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στη βασίλισσα, σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, ενώ την επομένη, τη Δευτέρα το πρωί, θα γίνει η κηδεία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παλατιού.

Δείτε γράφημα με την ουρά χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί για το λαϊκό προσκύνημα:

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

Καθόλη τη διάρκεια της πομπής, από όπου περνούσε το φέρετρο, δεκάδες χιλιάδες κόσμου ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, αποχαιρετώντας την αγαπημένη τους βασίλισσα. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και η ουρά που θα σχηματιστεί μπορεί να φτάσει και τα 35 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Το χείριστο σενάριο προβλέπει αναμονή στην ουρά έως και για 30 ώρες, για αυτό οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι βέβαιοι πως θα αντέξουν την ταλαιπωρία πριν πάρουν θέση στην ουρά. Όποιος προσέρχεται θα λαμβάνει ένα χρωματιστό και αριθμημένο βραχιολάκι ώστε να μπορεί να φεύγει για σύντομα διαστήματα από την ουρά για να βρει μια τουαλέτα ή κάτι να φάει πριν επιστρέψει. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί το Twitter για να ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες πού βρίσκεται το τέλος της ουράς, ενώ ενημερώσεις θα υπάρχουν και από το BBC.

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Τη σορό συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος και τα άλλα τρία παιδιά της Ελισάβετ και στην δεύτερη σειρά τα εγγόνια της, ανάμεσά τους και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, όλοι χωρίς τις συζύγους τους.

Πηγή: skai.gr