Πέθανε ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος συγγραφέας της εποχής μας, Χαβιέρ Μαρίας

Σε ηλικία 70 χρονών άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος της Ευρώπης, ο Ισπανός Χαβιέρ Μαρίας που τον τελευταίο καιρό νοσούσε σοβαρά από πνευμονία.

Πέθανε ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος συγγραφέας της εποχής μας, Χαβιέρ Μαρίας

Δυσαναπλήρωτο κενό αφήνει πίσω του ο μοναδικός Χαβιέρ Μαρίας, μυθιστοριογράφος ολκής που έδωσε στο μυθιστόρημα άλλη πνοή με τα έργα του, συνδυάζοντας το φιλοσοφικό στοχασμό και τις ψυχολογικές παρατηρήσεις με γεγονότα από την Ιστορία και την καθημερινότητα.

Χρόνια τώρα προαλειφόταν για νομπελίστας με ένα έργο βαρυσήμαντο και καθολικό όπως πρέπει να είναι το έργο ενός πεζογράφου σε κάθε εποχή. Συνδεδεμένος άρρηκτα με τη μεγάλη παράδοση κατάφερε να κερδίσει το παγκόσμιο κοινό και να μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.

Από το «Πρόσωπό σου αύριο» μέχρι το «Καρδιά τόσο άσπρη» και από τις «Ερωτοτροπίες» μέχρι το «Έτσι αρχίζει το κακό» καθιέρωσε ένα μοναδικό στα χρονικά της λογοτεχνίας αφηγηματικό ύφος με πλούσια φιλοσοφική γλώσσα αλλά και αμείλικτη κοινωνική και πολιτική κριτική. Είναι μαζί με τον Τζον Μπάνβιλ, ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος της νέας χιλιετίας, που θα μπορούσε σίγουρα να προσφέρει ακόμα πολλά στο παγκόσμιο μυθιστόρημα. Είναι κυρίως ο εκφραστής της πάγιας αντίληψης ότι οι καλύτερες σελίδες συνεχίζουν να γράφονται εδώ, στη γηραιά ήπειρο από τους κύριους εκφραστές των μεγάλων εθνικών σχολών.