Ξεκινά σήμερα η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ - Στις 19 Σεπτεμβίου η κηδεία

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα ταξιδέψει από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο σήμερα, Κυριακή (11/9), όπως ανακοινώθηκε.

Ξεκινά σήμερα η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ - Στις 19 Σεπτεμβίου η κηδεία

Θα αναχωρήσει στις 10:00 (ώρα Αγγλίας) και στη συνέχεια θα διασχίσει το Aberdeenshire, το Aberdeen, το Angus και το Tayside πριν φτάσει στο Εδιμβούργο. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει 6 ώρες.

Έπειτα, το φέρετρο της βασίλισσας θα παραμείνει στο Παλάτι του Holyroodhouse για μία νύχτα. Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί πομπή από το παλάτι στον καθεδρικό ναό του St Giles, όπου το φέρετρο θα παραμείνει για 24 ώρες για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποτίσουν τα σέβη τους.

Την επόμενη μέρα το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί οδικώς από τον καθεδρικό ναό στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον σταθμό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας RAF Northolt πριν πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Αυτό το ταξίδι, που ξεκινά με απλότητα, θα τελειώσει με τη μεγαλοπρέπεια μιας κρατικής κηδείας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ την μεθεπόμενη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Η Transport Scotland δήλωσε ότι αναμένει δεκάδες χιλιάδες άτομα να ακολουθήσουν τη διαδρομή των 175 μιλίων την Κυριακή.


Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η εκδήλωση θα είναι «κλίμακας άνευ προηγουμένου» και προέτρεψαν τους θεατές να επιλέξουν ένα ασφαλές σημείο για να την παρακολουθήσουν.

Θα υπάρχουν καθορισμένες τοποθεσίες προβολής κατά μήκος της διαδρομής στο Ballater, το Aberdeen, το Dundee και το Εδιμβούργο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είπε ότι θα ήταν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να «συγκεντρωθούν δημόσια και να αρχίσουν να σηματοδοτούν την κοινή απώλεια της χώρας μας».

«Ο θάνατος της Αυτής Μεγαλειότητας στο Κάστρο Μπαλμόραλ σημαίνει ότι η Σκωτία έχασε έναν από τους πιο αφοσιωμένους και αγαπημένους υπηρέτες της», είπε.

«Η θλίψη που έχουμε δει σε όλο τον κόσμο ήταν βαθιά και βαθιά συγκινητική. Θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να δούμε το φέρετρο της Αυτής Μεγαλειότητος να ξεκινά το ταξίδι του από το σπίτι της στο Aberdeenshire στο Παλάτι του Holyroodhouse στο Εδιμβούργο».

«Αναμένουμε ότι πολλοί, πολλοί άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να υποβάλουν τα σέβη τους και τους ζητάμε να τηρούν τους κανόνες δημόσιας ασφάλειας για την ασφάλεια όλων».

Προσωρινά κλειστοί θα παραμείνουν οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής. Όσοι επιθυμούν να αφήσουν λουλούδια έχουν κληθεί να το κάνουν σε καθορισμένες περιοχές κατά μήκος της διαδρομής και να μην πετούν λουλούδια στη συνοδεία καθώς αυτή περνά.

Ο Stein Connelly, στέλεχος της Transport Scotland, δήλωσε: «Ακόμα και η πρόσφατη συγκέντρωση COP26 στη Γλασκώβη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της προετοιμασίας και του σχεδιασμού που έχει γίνει σε αυτήν την επιχείρηση».

«Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση στο επιβατικό κοινό, αλλά αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις. Θα υπάρξει τεράστια εισροή ανθρώπων στο Εδιμβούργο, το Νταντί, το Περθ που θα θέλουν να σταθούν για να δουν την πομπή να περνάει».

«Ελέγξτε τη διαδρομή και εάν θέλετε να ταξιδέψετε σε μια κατάλληλη τοποθεσία για να δείξετε τα σεβασμό σας, τότε προγραμματίστε εκ των προτέρων, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο για το ταξίδι σας και βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές εκεί που πηγαίνετε».

Βασικά σημεία στην πομπή

Το φέρετρο φεύγει από το Κάστρο Balmoral στις 10:00 και κατευθύνεται ανατολικά μέσω του Royal Deeside και στη συνέχεια μέσω των προαστίων του Αμπερντίν.
Από το Αμπερντίν η πομπή θα πάρει τον παραλιακό δρόμο νότια, μετά από το Portlethen και το Stonehaven, και μετά στην ενδοχώρα μέσω της επαρχίας Angus και μετά το Brechin.
Όταν η πομπή φτάσει στο Νταντί, θα πάει γύρω από την πόλη στο Kingsway, και από εκεί στο Περθ και στη γέφυρα Friarton και κάτω από το M90 και πάνω από το Queensferry Crossing προς το Εδιμβούργο.
Στην πρωτεύουσα, η πομπή θα εισέλθει από τα δυτικά της πόλης, περνώντας από το Κάστρο του Εδιμβούργου και κατεβαίνοντας σε όλο το μήκος του Royal Mile στο The Palace of Holyroodhouse περίπου στις 16:00.
Η πρωθυπουργός και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο της Σκωτίας για να παρακολουθήσουν το πέρασμα του φέρετρου.
Αναμένεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στο Εδιμβούργο τη Δευτέρα.
Η πομπή του φέρετρου της βασίλισσας από το Παλάτι του Χόλιροντχάουζ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τζάιλς αναμένεται να περιλαμβάνει μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Θα γίνει λειτουργία στον καθεδρικό ναό και στη συνέχεια τα μέλη του κοινού θα μπορούν να περάσουν από το φέρετρο για ένα 24ωρο.
Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο τη Δευτέρα η σορός της Ελισάβετ

Το απόγευμα της Δευτέρας το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ θα μεταφερθεί, ακολουθούμενο από τον βασιλιά Κάρολο και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στον καθεδρικό ναό του St Giles στο Εδιμβούργο όπου θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη το απόγευμα. 'Οσο βρίσκεται εκεί, για 24 ώρες, το κοινό θα μπορέσει να αποτίσει τα σέβη του στην βασίλισσα.

Μάλιστα, το βράδυ, ο βασιλιάς Κάρολος θα πραγματοποιήσει αγρυπνία με μέλη της βασιλικής οικογένειας στον καθεδρικό ναό St Giles.

Την Τρίτη η σορός της Ελισάβετ στο Λονδίνο

24 ώρες αργότερα, την Τρίτη δηλαδή, το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροπλάνο της RAF Northolt που θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου. Τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα συνοδεύσει η μοναδική κόρη της, πριγκίπισσα Αννα, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φθάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 20:00 το βράδυ την Τρίτη, όπου ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η βασίλισσα Καμίλα θα παρακολουθήσουν την άφιξή του.

Τη νύχτα η σορός της Ελισάβετ θα παραμείνει στο Μπάκιγχαμ στην αίθουσα Bow Room.

Από την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο η σορός της Ελισάβετ

Την Τετάρτη η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall, μετά τις 2 το μεσημέρι.

Το φέρετρό της θα μεταφερθεί σε μια πυροβολαρχία του Βασιλικού Λόχου και θα συνοδεύεται από στρατιωτική παρέλαση καθώς και από μέλη της Βασιλικής Οικογένειας.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί της πομπής πίσω από την άμαξα, η οποία θα είναι τυλιγμένη με τη βασιλική σημαία.

Το πλήθος θα μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή της κατά μήκος των Queen's Gardens, The Mall, Horse Guards και Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square και New Palace Yard.

Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά.

Θα υπάρχουν επίσης μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες που θα στηθούν για την περίσταση ειδικά στα Βασιλικά Πάρκα της πρωτεύουσας.

Το φέρετρό της θα είναι καλυμμένο με τη βασιλική σημαία και μόλις φτάσει στο Westminster Hall θα τοποθετηθεί επάνω του το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα και το σκήπτρο.

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη μεγάλη αίθουσα, το παλαιότερο τμήμα του Παλατιού του Ουέστμινστερ, που αποατελεί καρδιά της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι θα τελέσει μια σύντομη τελετή στην οποία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, προτού ανοίξει η αίθουσα για το κοινό.

Στη συνέχεια, το κοινό θα μπορεί για τέσσερις ολόκληρες ημέρες να προσκυνά τη σορό της βασίλισσας.

Το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας το φέρετρο του οποίου τοποθετήθηκε στην αίθουσα αυτή ήταν η βασιλομήτωρ το 2002. Τότε, 200.000 άνθρωποι σχημάτισαν ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό της.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Ελισάβετ

Η κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί τοπική ώρα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Την ημέρα της κηδείας στις 10.44 π.μ. το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή από το Παλάτι του Ουέστμινστερ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή.

Στην ιστορική εκκλησία στέφονται οι βασιλείς και οι βασίλισσες της Βρετανίας και εκεί παντρεύτηκε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο θα προσκληθούν να συμμετάσχουν μαζί με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο τελευταίο αντίο στην βασίλισσα.

Ανώτεροι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην πρωθυπουργοί αναμένεται επίσης να παραστούν στην τελετή, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Την τελετή πιθανότατα θα διευθύνει ο πρύτανης του Ουέστμινστερ Ντέιβιντ Χόιλ, ενώ το κήρυγμα θα κάνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ενδέχεται να κληθεί να διαβάσει επικήδειο.

Στο Γουίνδσορ η ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ

Μετά την κηδεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί και πάλι με πομπή από το Αβαείο του Ουέστμινστερ στην αψίδα του Ουέλινγκτον και από εκεί οδικώς στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα θα αναπαυθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, τον Δούκα του Εδιμβούργου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αργία τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Η αργία προς τιμήν του μακροβιότερου μονάρχη της Βρετανίας εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα από τον βασιλιά Κάρολο Γ'. Σηματοδοτεί το τελικό στάδιο μιας περιόδου εθνικού πένθους για τη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: www.iefimerida.gr