Αίγυπτος: Περιμένοντας το ΔΝΤ και τους επενδυτές
Ο αγώνας της Αιγύπτου να κερδίσει ξανά τους επενδυτές χρέους επιτείνει την ήδη επείγουσα ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει το Bloomberg.
Με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές κλειστές, η έλλειψη ζήτησης έχει κλείσει μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης της χώρας. Οι πωλήσεις ομολόγων σε αιγυπτιακή λίρα μειώθηκαν κατά 38% από τον Αύγουστο του 2021, ξεπερνώντας ελαφρώς τα 81 δισ. δολάρια.
Η αγορά χρέους της Αιγύπτου θα μπορούσε να γίνει το επόμενο σημείο πίεσης, καθώς η κυβέρνηση ψάχνει σε όλο τον κόσμο για επενδύσεις μετά τα ενεργειακά και διατροφικά σοκ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μόλις πέντε μήνες μετά την υποτίμησή της, η λίρα παραμένει ακριβή και οι επενδυτές προετοιμάζονται για δεύτερο κύμα υποτίμησης, καθώς και το ΔΝΤ ευνοεί μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η Moody's δήλωσε τον Ιούνιο ότι αναμένει ένα νέο πρόγραμμα 4 έως 6 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, για να βοηθήσει την Αίγυπτο να χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που εκτιμάται στο 5,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι πλούσιοι Άραβες σύμμαχοι της Αιγύπτου, συνεχίζει το Bloomberg, έχουν υποσχεθεί τους τελευταίους μήνες συνολικά πάνω από 22 δισ. δολάρια σε καταθέσεις και επενδύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία μιας χώρας που έχει κεντρική θέση και ιδιαίτερη βαρύτητα στον αραβικό κόσμο.
Οι συνομιλίες με το Ταμείο κινούνται σε «καθησυχαστική» κατεύθυνση, αν και το ποσό της βοήθειας που θα μπορούσε να παράσχει το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Οικονομικών Μοχάμεντ Μαάιτ.
Οι ξένοι επενδυτές χαρτοφυλακίου έχουν ήδη αντλήσει περίπου 20 δισ. δολάρια από την τοπική αγορά χρέους από την αρχή του έτους, με τη λίρα στην πιο αποδυναμωμένη στιγμή της μετά την υποτίμηση του 2016. Η φετινή έκδοση, μέχρι τον Αύγουστο, βρίσκεται κάτω από το μισό του ποσού ρεκόρ 192 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν ολόκληρο το 2021.
Οι επενδυτές έχουν στραφεί προς λιγότερο επικίνδυνες επιλογές, δεδομένου ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να αποφύγει μια κρίση χρέους. Εκτοξεύτηκαν οι εκδόσεις τρίμηνων γραμματίων του Δημοσίου, ενώ μειώθηκαν οι πωλήσεις ομολόγων με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους.
Είναι μια αντιστροφή της τύχης για την κάποτε αγαπημένη των αναδυόμενων αγορών. Με βάση τα υψηλά επιτόκια της Αιγύπτου, τη σταθερή λίρα και το ιστορικό κινήσεων φιλικών προς την αγορά, οι ξένοι είχαν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά χρέους της χώρας αποκομίζοντας μεγάλες αποδόσεις.
Αυτό το τρίμηνο, ωστόσο, το χρέος της σε τοπικό νόμισμα συγκαταλέγεται στις έξι χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.
Χάσμα μεταξύ αιγυπτιακών 12μηνων τίτλων και ομολόγων αναδυόμενων αγορών
Για να προσελκύσει αγοραστές, η Αίγυπτος χρειάστηκε να αυξήσει τις αποδόσεις ομολόγων της στο μέγιστο από το 2016. Ωστόσο, ο δείκτης ζήτησης για τίτλους διάρκειας 12 μηνών έδειξε ότι ήταν ακόμα αδύναμη η όρεξη των επενδυτών.
Εάν η κεντρική τράπεζα επιτρέψει εξασθένηση του νομίσματος, θα τροφοδοτήσει πιέσεις τιμών που έχουν ήδη ωθήσει τα προσαρμοσμένα από τον πληθωρισμό επιτόκια της Αιγύπτου κάτω από το μηδέν. Και κατά συνέπεια θα αυξηθούν οι προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική στο μέλλον.
Το πραγματικό επιτόκιο της Αιγύπτου, κάποτε το υψηλότερο στον κόσμο, έχει πλέον συρρικνωθεί στο -2,35%, τη στιγμή που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν επιθετικά το κόστος δανεισμού.
«Μια νέα υποτίμηση 20% σε συνδυασμό με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων 300 έως 400 μονάδων βάσης και σαφείς πολιτικές θα κινούσαν ξανά το ενδιαφέρον μου για την αγορά της χώρας», δήλωσε ο Gordon G. Bowers, αναλυτής της Columbia Threadneedle, με έδρα το Λονδίνο.
πηγή: Euro2day.gr