Ο επταπλασιασμός της αιολικής ενέργειας στην Βαλτική είναι όνειρο του 2030. Μέχρι τότε;

Στη συμφωνία να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επταπλασιαστεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας έως το έτος 2030, κατέληξαν οι χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα.

 

Ο επταπλασιασμός της αιολικής ενέργειας στην Βαλτική είναι όνειρο του 2030. Μέχρι τότε;

Οι λεονταρισμοί κι η αστήρικτη υπεραισιοδοξία των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην οποία μας βύθισαν οι αστοχίες του διευθυντηρίου των Βρυξελλών συνεχίζονται.
Η συμφωνία για αύξηση της αιολικής ενέργειας θέτει στόχο τα 20 γιγαβάτ σε υπεράκτια αιολική ικανότητα προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν σε σύνοδο κορυφής για την ενέργεια στην Κοπεγχάγη, στην οποία μετείχαν επίσης η Γερμανία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.



«Είμαστε στη γραμμή του μετώπου της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Σε αυτόν τον πόλεμο, ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και έφερε την Ευρώπη, όπως όλοι γνωρίζουμε, στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται», σημείωσε η Δανή πρωθυπουργός στο πνεύμα όσων επιχειρούν να φορτώσουν στην κρίση της Ουκρανίας τις αιτίες για το ενεργειακό αδιέξοδο.

Αυτά τα 20 γιγαβάτ, που αναμένεται σύμφωνα με την Κοπεγχάγη να τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια νοικοκυριά, «είναι περισσότερα από την τρέχουσα υπεράκτια αιολική δυναμικότητα σε όλη την ΕΕ», υπογράμμισε η Φρεντέρικσεν.

Έως το 2050 η αιολική δυναμικότητα στη Βαλτική Θάλασσα μπορεί να αυξηθεί στα 93 γιγαβάτ, σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

Τον Μάιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν παρόμοια συμφωνία που προβλέπει την εγκατάσταση σχεδόν 150 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050, ώστε η περιοχή αυτή να γίνει ο «πράσινος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης».

Τη Δευτέρα, η Δανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει από 2 σε 3 γιγαβάτ την αιολική της δυναμικότητα στα ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα και θα συνδέσει αυτή την παραγωγή με το γερμανικό δίκτυο.