Βοήθεια στο Πακιστάν για αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης

Εκκληση για άμεση αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους 160 εκατ. δολαρίων απηύθυνε χθες ο ΟΗΕ προς τα κράτη-μέλη του, προκειμένου να βοηθήσουν το Πακιστάν να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.100 ανθρώπων και οικονομικές ζημιές ύψους 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Βοήθεια στο Πακιστάν για αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης

«Το Πακιστάν πνίγεται στον πόνο και τις κακουχίες. Οι κάτοικοι της χώρας βίωσαν μουσώνα πρωτοφανούς ισχύος», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο επικεφαλής του οργανισμού προσέθεσε ότι τα εκατομμύρια που έμειναν άστεγοι, η καταστροφή σχολείων και υγειονομικών υποδομών και οι ζωές που χάθηκαν ή επλήγησαν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν συλλογική απάντηση από μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Ο τεράστιος όγκος υδάτων που ρέει στον Ινδό ποταμό εξαιτίας της ταχείας τήξης των πάγων στα Ιμαλάια έχει καταστρέψει γέφυρες, έχει προκαλέσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο και απειλεί την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς τροφίμων. Ο Γκουτέρες εκτιμά ότι τα 160 εκατ. δολάρια που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει ο ΟΗΕ θα προσφέρουν τροφή, πόσιμο νερό, φάρμακα, προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες και θεμελιώδη υγειονομική περίθαλψη σε 5,2 εκατομμύρια κατοίκους του βόρειου Πακιστάν. Οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει περισσότερους από 33 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, ποσοστό 15% των 220 εκατομμυρίων Πακιστανών.

«Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και ας στηρίξουμε τον λαό του Πακιστάν στην ώρα ανάγκης του. Ας πάψουμε την υπνοβασία απέναντι στην καταστροφή του πλανήτη μας», είπε ο Γκουτέρες.

πηγή: «Κ»