Κίνα: Κατηγορίες σε βάρος 28 ατόμων μετά τον άγριο ξυλοδαρμό γυναικών σε εστιατόριο

Εγκληματική οργάνωση με δεκαετή δράση και με συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων

Κίνα: Κατηγορίες σε βάρος 28 ατόμων μετά τον άγριο ξυλοδαρμό γυναικών σε εστιατόριο


Η έρευνα των κινεζικών αρχών για τον άγριο ξυλοδαρμό γυναικών σε εστιατόριο, γεγονός που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις περίπου δύο μήνες στην Κίνα και επανέφερε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα του μισογυνισμού και των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα, οδήγησε στον εντοπισμό και σύλληψη μια εγκληματικής οργάνωσης με τουλάχιστον δεκαετή δράση, ενώ παράλληλα ερευνάται η συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων.


Στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τις εγκληματικές δραστηριότητες μιας τοπικής συμμορίας στην κινεζική πόλη Τανγκσάν, περισσότεροι από 12 αξιωματούχοι και αστυνομικοί βρίσκονται επίσης υπό έρευνα για διαφθορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 28 άτομα που φέρονται να συμμετείχαν σε 11 εγκλήματα που χρονολογούνται από το 2012 και αφορούν ληστείες, λειτουργία παράνομων καζίνο, πρόκληση ταραχών και σωματικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγριου ξυλοδαρμού γυναικών τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό ούτε το πόσοι συμμετείχαν στη βάναυση επίθεση κατά των γυναικών, ούτε οι ακριβείς κατηγορίες σε βάρος τους. Μάλιστα, στη σχετική δήλωση διευκρινίζεται ότι οι αναφορές περί σεξουαλικής επίθεσης και έμφυλης βίας που σχετίζονται με τον ξυλοδαρμό στο εστιατόριο ήταν «ψευδείς πληροφορίες».

Σε μια ξεχωριστή έρευνα που παραμένει εν εξελίξει, οι αρχές ανέφεραν ότι προχώρησαν στη σύλληψη οκτώ δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ενός αστυνομικού τμήματος της περιφέρειας στην Τανγκσάν, με την υποψία ότι πρόσφεραν προστασία στους κατηγορούμενους και δέχονταν δωροδοκίες.

To viral βίντεο που προκάλεσε οργή στην Κίνα
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Ιουνίου, εμφανίζεται ένας άνδρας να πλησιάζει σε τραπέζι στο οποίο καθόταν μια παρέα γυναικών και να ακουμπά το χέρι του στην πλάτη μίας εξ αυτών. Όταν η γυναίκα απομάκρυνε το χέρι του, εκείνος επέμεινε, παρά τις αντιδράσεις της.

Τότε, ο άνδρας τη χαστούκισε και ξέσπασε καβγάς, ενώ οι υπόλοιποι άνδρες άρχισαν να χτυπούν άγρια τη γυναίκα που αντέδρασε αλλά και τις υπόλοιπες της παρέας της. Οι δράστες έριξαν τα θύματά τους στο πάτωμα, τις κλωτσούσαν ενώ τους πέταξαν ακόμη και καρέκλα.

Όμως η μανία τους δεν σταμάτησε εκεί. Εξωτερική κάμερα δείχνει τους άνδρες να σέρνουν από τα μαλλιά έξω από το εστιατόριο τη γυναίκα που αντέδρασε στην παρενόχληση και να συνεχίζουν να την ξυλοκοπούν άγρια, ενώ οι περισσότεροι από τους παριστάμενους απλά παρακολουθούσαν αμέτοχοι την επίθεση.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της αστυνομίας, δύο από τις γυναίκες κατέληξαν στο νοσοκομείο τραυματισμένες.