Πλεύρης: «Βούληση του υπουργείου Υγείας να μην υπάρξουν υποχρεωτικά μέτρα στα σχολεία» (vid)

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων.

Πλεύρης: «Βούληση του υπουργείου Υγείας να μην υπάρξουν υποχρεωτικά μέτρα στα σχολεία» (vid)

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων με το άνοιγμα των σχολείων μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα αυτό, ενώ επιθυμία όλων είναι η λειτουργία των σχολείων να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

«Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στα πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία» είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα».

«Βούλησή μας είναι να μην λάβουμε περισσότερα μέτρα, από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Εάν ληφθούν, θα είναι ήπια» κατέληξε.

Για τις ελλείψεις προσωπικού

«Στα ασθενοφόρα έχουμε δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα, το κομμάτι του εξοπλισμού που εκεί δεν έχουμε πρόβλημα, έχει γίνει ανανέωση του στόλου σε μεγάλο βαθμό, αλλά έχουμε και οχήματα και το δεύτερο είναι το κομμάτι των διασωστών, όπου σε νησιωτικές περιοχές έχουν πράγματι μεγάλη ζήτηση» εξήγησε σε δηλώσεις του στο MEGA ο υπουργός.

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε 130 επιπλέον διασώστες και παράλληλα έχει δοθεί η δυνατότητα η δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή αυτές που γίνονται από το νοσοκομείο σε σπίτι και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να μπορούν να γίνονται και από ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες πληρώνει το κράτος.

«Τα νησιά έχουν το εξής πρόβλημα: έχουν τον κόσμο που πρέπει να καλύπτεται το χειμώνα και το αντίστοιχο του καλοκαιριού. Για το 4μηνο, Ιούνιος – Σεπτέμβριος δώσαμε 1.500 ευρώ παραπάνω το μήνα στους γιατρούς που πήγαν από την Αθήνα στα νησιά» προσέθεσε ο υπουργός.

Επισήμανε, ωστόσο, πως αρκετοί δεν έφυγαν από την πρωτεύουσα λόγω της πανάκριβης στέγασης στα νησιά.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, ο υπουργός δήλωσε πως έως και 31 Δεκεμβρίου δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και με βάση τις συνθήκες θα εξεταστεί εκ νέου το μέτρο.

Ο υπουργός εξέφρασε την προσωπική του άποψη επί του θέματος, δηλώνοντας πως δεν θα έπρεπε το εν λόγω άτομα να έχουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

«Θέλουμε να διευρυνθεί η κάλυψη των φαρμάκων στις εξωσωματικές» είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως συζητείται ήδη η στήριξη αναφορικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση να αφορά και παραπάνω από τη μία φορά.
Παράλληλα, δήλωσε πως το υπουργείο επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια και στο κομμάτι της κρυοσυντήρησης, όπου αυτή τη στιγμή δεν παρέχεται καμία οικονομική βοήθεια.

«Υπάρχει πρόβλεψη να επιδοτηθεί και η κρυοσυντήρηση. Θέλουμε να δοθούν οικονομικά κίνητρα» είπε ο ίδιος.

Προσωπικός Γιατρός

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 2.200 είναι ιδιώτες» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Επισήμανε πως από 1/1/2023 που θα μπει το πρόγραμμα σε πλήρη εφαρμογή θα είναι μία σημαντική βοήθεια για τους συμπολίτες που βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση.

Σημειώνεται πως στο οικογενειακό γιατρό, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τίποτα, ούτε την επίσκεψη.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός θα είναι να ενημερώνει το ιατρικό φάκελο του ασθενούς και έτσι θα έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Πηγή: kathimerini.gr