Βρετανία: Από την Αλβανία 6 στους 10 μετανάστες στη Μάγχη

Αλβανοί υπήκοοι είναι πλέον οι περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες που καταφθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρές βάρκες μέσω της Μάγχης, ύστερα από μια μεγάλη αύξηση των ροών φέτος το καλοκαίρι.

Βρετανία: Από την Αλβανία 6 στους 10 μετανάστες στη Μάγχη

Στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη έδειξαν ότι από τους συνολικά 12.747 ανθρώπους που έφθασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι 2.156 ήταν Αλβανοί - συγκριτικά με μόλις 23 άτομα της ίδιας εθνικότητας που έφτασαν στη χώρα κατά την ίδια περίοδο το 2021.

Ακόμα και αυτά τα στοιχεία, όμως, δεν αποτυπώνουν την πιο πρόσφατη έξαρση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Το βρετανικό υπουργείο ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός Αλβανών που έχει φτάσει στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος πλησιάζει περίπου τις 6.000 και συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, με περίπου 6 από τους 10 μετανάστες να είναι αλβανικής καταγωγής.

Από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, χορηγήθηκε άσυλο σε πάνω από τους μισούς Αλβανούς (53%) που κατέθεσαν αιτήματα, γεγονός που μαρτυρά ότι υπάρχουν πολλοί που πληρούν τους όρους για να θεωρηθούν πρόσφυγες. Οι αιτήσεις εκείνων που έφτασαν στη χώρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν ακόμα εξεταστεί.

Συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση
Το βρετανικό ΥΠΕΣ αναφέρει ότι η αύξηση του αριθμού των Αλβανών που καταφθάνουν στη χώρα θα μπορούσε να εξηγηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως το ότι ακολουθούν τις οικογένειές του ή ότι στοχοποιούνται από τους παράνομους διακινητές.


Σε αντίθεση με τους μετανάστες εκτός Ευρώπης που δεν διαθέτουν έγγραφα, οι Αλβανοί υπήκοοι επωφελούνται από την ελεύθερη μετακίνηση στην Ε.Ε., κάτι που τους διευκολύνει να διασχίσουν την ήπειρο και να φτάσουν σε διάφορες παραλιακές περιοχές της βόρειας Γαλλίας.

Η σημαντική αύξηση των ανθρώπων που κάνουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια με μικρές βάρκες συνεχίζει να ασκεί πίεση στο σύστημα ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου και στην ικανότητά μας να λάβουμε έγκαιρες αποφάσεις, δήλωσε ο Σάιμον Μπάινς, υπουργός νόμιμης μετανάστευσης, ο οποίος επιμένει ότι εκείνοι που ταξιδεύουν από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, θα πρέπει να αιτηθούν άσυλο σε εκείνες.

Αφού κυκλοφόρησαν τα στοιχεία, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ανακοίνωσε μια συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης Αλβανών υπηκόων που δεν έχουν άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιπροσωπεία αστυνομικών από την Αλβανία θα επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για την ενίσχυση της κοινής εργασίας .

Σύμφωνα και πάλι με το βρετανικό ΥΠΕΣ, σπάνια υπήρχαν Αλβανοί υπήκοοι στις βάρκες των μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια, με μόλις 898 αφίξεις από το 2018 έως το 2021.

Πηγή: Politico