Ουαλία: Η ξηρασία έφερε στο φως βυθισμένο χωριό του 19ου αιώνα

Μετά από κάποιες εβδομάδες βασανιστικού καύσωνα, οι θερμοκρασίες που έσπασαν όλα τα ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μείωσαν τη στάθμη του νερού σε αρκετά ποτάμια και λίμνες

Ουαλία: Η ξηρασία έφερε στο φως βυθισμένο χωριό του 19ου αιώνα

Ακριβώς έτσι συνέβη και στη λίμνη Βίρνγουεϊ της Ουαλίας, αποκαλύπτοντας το χωριό Λάντιν.

Σαν μια άλλη, αναδυόμενη Ατλαντίδα, αυτό το ουαλικό χωριό του 19ου αιώνα βγήκε και πάλι στην επιφάνεια. Το μόνο που χρειάστηκε για να φανερωθούν τα απομεινάρια του ήταν ένα «ξόρκι» μεγάλης ξηρασίας.

Η λίμνη Βίρνγουεϊ στην Ουαλία εξατμίστηκε σε τέτοιο βαθμό, που αποκαλύφθηκαν τα ερείπια του χωριού Λάντιν. Τα τοπικά μέσα αναφέρουν, ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με την ξηρασία του 1976.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό πρακτορείο του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πρωτοφανείς για την Ουαλία θερμοκρασίες σημειώθηκαν στις 18 Ιουλίου στα βορειοανατολικά της κομητείας Φλίντσαϊρ, με τον υδράργυρο να δείχνει τους 37,1 °C σε απόσταση 72 χιλιομέτρων από τη λίμνη.


Ο φωτογράφος Φιλ Μπλαγκ, δήλωσε στο CNNi ότι τμήματα του χωριού άρχισαν να φαίνονται την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή προτού πέσει η πρώτη βροχή, ώστε να απαθανατίσει με τον φωτογραφικό του φακό τα ερείπια του χωριού, όταν το νερό θα ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Μπλαγκ, κάτοικος της κεντρικής Ουαλίας τα τελευταία 28 χρόνια, έχει επισκεφθεί τη λίμνη πολλές φορές. Τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, όμως, τις τράβηξε το προηγούμενο Σάββατο.

«Το πιο εκπληκτικό ήταν ότι είδα τη γέφυρα που υπήρχε για να περνά ο δρόμος πάνω από το ρυάκι του χωριού. Το ρυάκι αυτό υπερχείλισε πριν 140 χρόνια. Το βλέπουμε και πάλι, σχεδόν όπως ήταν πριν από τόσο καιρό. Φαίνεται ξεκάθαρα ο δρόμος από τους κορμούς, που είναι τοποθετημένοι σε σειρά. Οι πύλες είναι ακόμη στις θέσεις τους, όπως και τμήματα από τα σπίτια και τα τείχη του χωριού».

Όταν ολοκληρώθηκαν τα δεκαετή έργα, το 1891, η λίμνη Βίρνγουεϊ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ευρώπης και τροφοδοτούσε με φρέσκο νερό το Λίβερπουλ.

Στο χωριό υπήρχε η εκκλησία της ενορίας, δύο πιο μικρές εκκλησίες, δέκα αγροτόσπιτα, τρία πανδοχεία και 37 κατοικίες. Στα συντρίμμια που απομένουν, διακρίνονται όλα. Phil Blagg Photography - CNNi
© Παρέχεται από: CNN.gr
Στο χωριό υπήρχε η εκκλησία της ενορίας, δύο πιο μικρές εκκλησίες, δέκα αγροτόσπιτα, τρία πανδοχεία και 37 κατοικίες. Στα συντρίμμια που απομένουν, διακρίνονται όλα. Phil Blagg Photography - CNNi
Όταν η κοιλάδα του ποταμού Βίρνγουεϊ έκλεισε, για να χτιστεί το φράγμα που θα περιόριζε τη ροή του νερού, το χωριό Λάντιν μεταφέρθηκε, όπως και η εκκλησία και το νεκροταφείο του, πριν το παλιό πια χωριό βυθιστεί κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με την εταιρεία ύδρευσης Hafren Dyfrdwy, η οποία έχει υπό τη διαχείρισή της τη τεχνητή λίμνη, στο χωριό υπήρχε η εκκλησία της ενορίας, δύο πιο μικρές εκκλησίες, δέκα αγροτόσπιτα, τρία πανδοχεία και 37 κατοικίες. Στα συντρίμμια που απομένουν, διακρίνονται όλα.

Η αλλαγή του τοπίου της λίμνης έχει στρέψει την προσοχή πολλών στην περιοχή, και η εταιρεία δέχεται διαρκώς κλήσεις από ενδιαφερόμενους, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη λίμνη και το άλλοτε βυθισμένο χωριό.

πηγή: CNN



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110