Καλά στην υγεία τους οι 38 πρόσφυγες - Μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου, στο νοσοκομείο μία έγκυος
Στο ΚΥΤ Φυλακίου μεταφέρθηκαν σήμερα, Τρίτη, οι 38 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας του Έβρου όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες προκειμένουν να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.
Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Μια έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.
Οι -κατά δήλωσή τους- Σύροι πρόσφυγες μεταφέφθηκαν τη Δευτέρα σε ασφαλή περιοχή για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αρχικά μεταφέρθηκαν στο φυλάκιο των Καστανιών για την παροχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη: «Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους 38 μετανάστες σε ελληνικό έδαφος, 4 χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας στον Έβρο, καθώς και ένα σκάφος που τους μετέφερε. Αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο».
Πτυχή προς διερεύνηση είναι το σημείο του εντοπισμού τους, το στίγμα του οποίου βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή που είχαν εγκλωβιστεί αρχικά και στην οποία είχαν καταφθάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, με βάρκα.
Περισσότερο από μία εβδομάδα από όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου, ανατολικά του οικισμού Κισσάρι, οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού βάσει του νέου γεωγραφικού στίγματος που έστειλαν μέσω της εφαρμογής live location του WhatsApp.
Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ανέφερε πως οι 39 εγκλωβισμένοι Σύροι πρόσφυγες βρίσκονταν πλέον σε 100% ελληνικά εδάφη, ενώ παρέθεσε το ακριβές στίγμα των meta-data που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι απέστειλαν.
Επίσης ανήρτησε βίντεο που παραχωρήθηκε στο βρετανικό Channel4 και τη δημοσιογράφο από τους πρόσφυγες.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.
«Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας» κατέληξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχε δώσει εντολή προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες, ενώ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινή δήλωσή τους, το βράδυ της Δευτέρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά, απευθύνουν μια σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση που προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και διεθνείς αντιδράσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν οι μέχρι χθες "ανύπαρκτοι" που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο. Ρωτάμε την κυβέρνηση, σε συνέχεια της χθεσινής μας ανακοίνωσης με την οποία ζητούσαμε επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση:
»Πώς εξηγεί την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;
»Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news;
»Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;
»Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;
»Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;
»Υπενθυμίζουμε τέλος στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούμε να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Εκκλήσεις οργανώσεων για παροχή βοήθειας
Νωρίτερα, σε κοινή ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγεςκαι η HumanRights360 αναφορικά με την υπόθεση των 39 εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο.
«Από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζεται στα σύνορα μιας χώρας, υπάγοντας τον εαυτό του στην κυριαρχία της χώρας αυτής, τότε ανακύπτει η διεθνής υποχρέωση της χώρας εισόδου να τον υποδεχθεί, εφόσον επικαλείται κίνδυνο δίωξης στη χώρα καταγωγής ή στη χώρα προέλευσης» ανέφεραν, ενώ όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση κάτι τέτοιο προστατεύεται από την Σύμβαση της Γενεύης για τη Νομική Κατάσταση των Προσφύγων, και από άλλες Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες δεσμεύουν την χώρα από την στιγμή που της επικύρωσε.
Οι οργανώσεις τόνισαν πως «η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται και δεσμεύει τα κράτη όχι μόνο όταν ασκούν κυριαρχία εντός του εδάφους τους, όσο και στα σύνορά τους, αλλά και εκτός αυτών, όπου γενικότερα οι κρατικές αρχές ενεργούν, ή όπου αυτές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο».
Υπενθύμισαν πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εκδοθεί «δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποδεικνύουν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μην τους μεταφέρει στην Τουρκία».
Το γεγονός δε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία οι εν λόγω πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη συγκεκριμένη νησίδα, καθώς είχαν μεταφερθεί εκεί στις 14 Ιουλίου από τις ελληνικές αρχές, αποδεικνύει πως «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη νησίδα, ανεξάρτητα από το αν είναι ελληνικό έδαφος, και οφείλει να παράσχει βοήθεια, καθώς απειλούνται οι ζωές ανθρώπων».
«Οφείλει δε να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου τους, καθώς, σε βάρος αρκετών εξ αυτών από την Τουρκία έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης στη Συρία, σχετικά αντίγραφα των οποίων τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημείωσαν.
Οι οργανώσεις έκλεισαν την ανακοίνωσή τους υπογραμμίζοντας πως «όταν απειλούνται ζωές, το να επικαλείσαι ότι ο χώρος ακριβώς έξω από την πόρτα σου δεν σου ανήκει και δεν ενδιαφέρεσαι για ότι συμβαίνει εκεί, είναι απλά πρόσχημα για να αποφύγεις τις ευθύνες σου. Το ότι και η Τουρκία έχει ευθύνη για την κατάστασή τους είναι κάτι προφανές, όμως δεν αίρει την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Σώστε τους ανθρώπους».
Πηγή: cnn.gr