Κορονοϊός: Εγκρίθηκε στη Μ. Βρετανία εμβόλιο της Moderna για τη μετάλλαξη Όμικρον

Έγκριση πήρε στη Μ. Βρετανία το νέο εμβόλιο της Moderna που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορονοϊού

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε στη Μ. Βρετανία εμβόλιο της Moderna για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η Μ. Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, το οποίο θέτει στο στόχαστρο τόσο την αρχική όσο και την μετάλλαξη Όμικρον του ιού.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ενέκρινε το λεγόμενο δισθενές εμβόλιο που παρασκευάστηκε από τη φαρμακευτική εταιρία των ΗΠΑ, Moderna, ως αναμνηστική δόση για ενήλικες.

Η MHRA παρέθεσε επίσης μια διερευνητική ανάλυση στην οποία το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να προκαλεί μια καλή ανοσοαπόκριση απέναντι στις επικρατούσες αυτή την περίοδο παραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5.

Πλέον απομένει μόνο να εκδοθεί σύστηση από τη βρετανική Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI) για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί το εμβόλιο στη χώρα.

«Τα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά της COVID-19 που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να παρέχουν σημαντική προστασία εναντίον της ασθένειας και να σώζουν ζωές», ανέφερε σε ανακοίνωση η διευθύνουσα σύμβουλος της MHRA Τζουν Ρέινε, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που μας δίνει αυτό το δισθενές εμβόλιο είναι ένα ακονισμένο εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να μας βοηθήσει να προστατευθούμε απέναντι σε αυτή την ασθένεια καθώς ο ιός εξακολουθεί να εξελίσσεται.»

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), μέχρι το Σεπτέμβρη θα εγκριθούν εμβόλια με την μετάλλαξη Όμικρον, με την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή είναι ανοικτή στη χρήση εμβολίων που θέτουν στο στόχαστρο την παλαιότερη παραλλαγή ΒΑ.1, δεδομένου ότι εκείνα που στοχεύουν συγκεκριμένα τις νεώτερες παραλλαγές είναι πιο πίσω στην κλινική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ