Ευλογιά των πιθήκων: Σε καλή κατάσταση η υγεία του 27χρονου που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ (βίντεο)

Πως μεταδίδεται η νόσος - Ποια τα ύποπτα συμπτώματα

 

Ευλογιά των πιθήκων: Σε καλή κατάσταση η υγεία του 27χρονου που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ (βίντεο)

Εγρήγορση αλλά όχι πανικό, συνιστούν οι ειδικοί αναφορικά με το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κρήτη. Όπως εξηγεί στο neakriti.gr ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης, ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί για την πρώτη καταγραφή περιστατικού, ενώ εξήγησε ότι υπό διερεύνηση βρίσκονται οι επαφές του 27χρονου ο οποίος διαπιστώθηκε θετικό στην σπάνια νόσο.

Βάσει του ρεπορτάζ ο 27χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο ΠΑΓΝΗ με την κατάσταση της υγείας του να είναι καλή.

Ο νεαρός άνδρας σύμφωνα με πληροφορίες ζει εκτός Κρήτης ενώ έκανε τις διακοπές του στα ανατολικά του νησιού. Με την εκδήλωση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων του 27χρονου πραγματοποιήθηκε ο ιολογικός έλεγχος ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ:

  • 48 κρούσματα έχουν σημειωθεί από την έναρξη καταγραφής, στο σύνολο τους άνδρες
  • Η διάμεση ηλικία είναι τα 36 έτη, με τα περιστατικά να κυμαίνονται από 19 έως 59 χρόνων
  • Οι 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%)

Προσοχή χρειάζεται μόνο για τα ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιήσουν έγκαιρα ότι πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων καθώς εμφανίζονται νωρίτερα από τα χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Όπως περιγράφει ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, τα συμπτώματα σχετίζονται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος όπως και εξάντληση.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες, σωματικά υγρά και μολυσμένα αντικείμενα καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Ευλαβικά θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής τονίζουν οι επιστήμονες.

Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 9 Αυγούστου καταγράφηκαν 17.897 κρούσματα της νόσου σε 41 διαφορετικές χώρες.

Πηγή: neakriti.gr