Κέρκυρα 2018: Σκουπιδάδα χωρίς νερό - Τα βίντεο της ντροπής

Η σκληρή πραγματικότητα για έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας

Κέρκυρα 2018: Σκουπιδάδα χωρίς νερό - Τα βίντεο της ντροπής

Ένα από τα πιο γνωστά Κερκυραϊκά πιάτα. Η παστιτσάδα μαγειρεύεται κυρίως στα χωριά της Κέρκυρας και παρά το γεγονός ότι εκ πρώτης όψεως οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται απλά για κοκκινιστό κρέας με χοντρά μακαρόνια οφείλει τη φήμη της στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται, το σπετσερικό. Αποτελείται από κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και κύμινο, όλα σε συγκεκριμένες αναλογίες. Μια άλλη εκδοχή της θέλει να χρησιμοποιείται κόκκινο κρασί και ξύδι στη σάλτσα και μια τρίτη το κρέας να μην μαγειρεύεται σε λάδι αλλά σε βούτυρο Κερκύρας. Ίσως και όλα μαζί.

Αυτά για την παστιτσάδα καθώς τα τελευταία χρόνια τη δόξα της κλέβει κάτι άλλο που τείνει να γίνει χαρακτηριστικό του νησιού. Ο λόγος για την... σκουπιδάδα. Τόνοι σκουπιδιών, πλέον στους πιο κεντρικούς δρόμους του νησιού. Όχι οποιουδήποτε νησιού αλλά ενός από αυτά που θεωρούνται δημοφιλείς προορισμοί για Έλληνες και μη επισκέπτες.

Αυτές οι αράδες και τα βίντεο που ακολουθούν αποτελούν απλά την καταγραφή μια ντροπιαστικής -για το νησί αλλά και τη χώρα- πραγματικότητας. Θα δείτε σε μια πολύ μικρή διαδρομή, στην Βόρεια Κέρκυρα, τι ακριβώς συμβαίνει. Στα χωριά, δεν υπάρχουν πλέον κάδοι σκουπιδιών για ευνόητους λόγους. Αυτοί έχουν μετακομίσει σε κεντρικούς δρόμους του νησιού όπου καθημερινά κάτοικοι αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων σπεύδουν να αφήσουν τα σκουπίδια τους.

Θα αναρωτηθεί κανείς ποιος φταίει για όλα αυτά. Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια. Όμως στο μυαλό κάθε επισκέπτη φταίνε οι πάντες. Ειδικά αν ο επισκέπτης έρθει αντιμέτωπος και μια άλλη σκληρή πραγματικότητα, αυτή που έχει να κάνει με το νερό. Εν έτει 2018, η Κέρκυρα αντιμετωπίζει και αυτό το πρόβλημα. Στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν δεξαμενές που γεμίζουν όταν υπάρχει νερό, το οποίο χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει.

«Δεν επαρκεί κύριε το νερό, τι να κάνουμε», ήταν η απάντηση ενός εκ των υπευθύνων όταν ύστερα από ένα τριήμερο χωρίς νερό στο χωριό Περίθεια αναζητήσαμε λύση. «Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια βλάβη», πρόσθεσε. «Χθες και προχθές;», ρωτήσαμε. «Σας είπα κύριε, δεν επαρκεί το νερό. Κανείς δεν το κόβει, απλά δεν φτάνει», κατέληξε ευγενικά.

Κάποιοι από τους μόνιμους κατοίκους, την άλλη μέρα, πήγαν στον υπεύθυνο του Δήμου και αυτός του διαβεβαίωσε ότι φέτος το χειμώνα, το πρόβλημα θα λυθεί και να μην ανησυχούν....

Τα βίντεο που ακολουθούν δείχνουν τι ακριβώς συμβαίνει στη διαδρομή από το χωριό Περίθεια έως την Κασσιόπη, μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων: