Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή για να καταγγείλει τις κινεζικές στρατιωτικές ενέργειες

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ενέργειες της Κίνας, τις οποίες αποκάλεσαν ανεύθυνες και αντίθετες με τη διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή για να καταγγείλει τις κινεζικές στρατιωτικές ενέργειες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον πρεσβευτή της Κίνας στον Λευκό Οίκο προκειμένου να υποβάλουν διαμαρτυρία για ενέργειες τις οποίες αποκάλεσαν ανεύθυνες και αντίθετες με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

Η Κίνα ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στη θάλασσα και στον ουρανό γύρω από την Ταϊβάν, μία ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προκάλεσε την οργή του Πεκίνου αφού έγινε η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το νησί τα τελευταία 25 χρόνια. Τα γυμνάσια, που διεξάγονται με πραγματικά πυρά, προγραμματίζεται να συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρεσβευτή Κιν Γκανγκ την Πέμπτη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις ενέργειες της Κίνας, τις οποίες αποκάλεσαν ανεύθυνες και αντίθετες με τη διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν.

«Καταστήσαμε επίσης σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες για ό,τι επιλέξει να κάνει το Πεκίνο. Δεν θα επιδιώξουμε και δεν θέλουμε μια κρίση», είπε ο Κίρμπι.

«Την ίδια στιγμή, δεν θα αποθαρρυνθούμε από το να επιχειρούμε στη θάλασσα και στον ουρανό του Δυτικού Ειρηνικού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως κάνουμε για δεκαετίες – υποστηρίζοντας την Ταϊβάν και υπεραμυνόμενες ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Eιρηνικού».

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ