ΕΕ - G7: Aνησυχία για τις απειλητικές ενέργειες της Κίνας

Την ανησυχία τους για «τις πρόσφατες και ανακοινωθείσες απειλητικές ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ιδίως τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά και τον οικονομικό καταναγκασμό, οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση χωρίς λόγο» εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ).

ΕΕ - G7: Aνησυχία για τις απειλητικές ενέργειες της Κίνας

Υπογραμμίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να χρησιμοποιηθεί μια επίσκεψη ως πρόσχημα για επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν. Είναι φυσιολογικό για τους βουλευτές των χωρών μας να ταξιδεύουν διεθνώς. Η κλιμακούμενη απάντηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

«Επαναλαμβάνουμε την κοινή και σταθερή δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να παραμείνουν ήρεμα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν με διαφάνεια και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας για την αποφυγή παρεξηγήσεων», σημειώνουν.

27 κινεζικά μαχητικά εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν

Είκοσι επτά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν σήμερα στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν. Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως 27 αεροσκάφη του κινεζικού στρατού «εισήλθαν στην ευρύτερη περιοχή (Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο) στις 3 Αυγούστου 2022».

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι ο στρατός της θα πραγματοποιήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της 82χρονης Πελόζι στην Ταϊβάν.

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι.

Έντονη η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων

Εντονη είναι η παρουσία δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και συγκεκριμένα:

  • Στο Σασέμπο κινείται το USS America
  • Στην Οκινάουα βρίσκεται το USS Tripoli
  • Στην Νότια Κινεζική Θάλασσα κινείται το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan
  • Στη Χαβάη βρίσκονται τα αεροπλανοφόρα USS Abraham Lincoln και το USS Essex.

Προβληματισμός στο Τόκιο

Η Ιαπωνία έχει εκφράσει «ανησυχία» για «τις στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες» του Πεκίνου σε αντίποινα για την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι, ορισμένες από τις οποίες θα εκτυλιχτούν εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ειδικότερα, ο Χιροκάζου Ματσούνο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, τόνισε πως το Τόκιο «εξέφρασε την ανησυχία του» στο Πεκίνο με δεδομένη τη «φύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» που θα συμπεριλάβουν «πραγματικά πυρά».

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ