Ισπανικό αντάρτικο στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ

Νέο επεισόδιο ανταρσίας στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που απαίτησε η ΕΕ από τα κράτη μέλη της.

Ισπανικό αντάρτικο στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ

Ανατρεπτική και «αντάρτισσα», η περιφερειάρχης της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, αντιτίθεται στα κυβερνητικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ε.Ε.
Ισπανία: θεωρώντας πως τα μέτρα «θα προκαλέσουν ανασφάλεια και θα τρομάξουν τον τουρισμό και την κατανάλωση».

Η επικεφαλής μιας από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ισπανίας ανέφερε σε tweet της πως τα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο «θα προκαλέσουν ανασφάλεια και θα τρομάξουν τον τουρισμό και την κατανάλωση». Το σχέδιο, που περιλαμβάνει όρια θερμοκρασίας για τις επιχειρήσεις, τα μουσεία και τα δημόσια μέσα μεταφοράς καθώς και περιορισμούς στον φωτισμό των δρόμων, εγκρίθηκε αφότου η Ε.Ε. συμφώνησε να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 15% την περίοδο Αυγούστου – Μαΐου. H κυβέρνηση διέταξε τις επιχειρήσεις να χαμηλώσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό να κλείνουν τα φώτα τη νύχτα. Τα κλιματιστικά θα πρέπει να μην πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς το καλοκαίρι και η θέρμανση να μην υπερβαίνει τους 19 βαθμούς, ενώ οι βιτρίνες θα σκοτεινιάζουν μετά τις 10 μ.μ.

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλάμβανε ένα μεγάλο εύρος εξαιρέσεων και η εναντίωση σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα με την εφαρμογή του. Τα ισπανικά μέτρα, που δημοσιεύθηκαν χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε επτά ημέρες, μετά την πάροδο των οποίων όσοι τα παραβιάσουν αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα. «Αυτό δεν θα εφαρμοστεί στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Η Μαδρίτη δεν σκοτεινιάζει. Πριν κλείσουμε, απαγορεύσουμε, βάλουμε λουκέτο, γιατί να μη μιλήσουμε στους πολίτες και στις διοικήσεις ως ενήλικοι και να τους ζητήσουμε να συνεργαστούν;», έγραψε η Αγιούσο.

Πηγή: Κ