Η Κίνα απειλεί σε ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Κίνα: Ο στρατός "δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια", αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν

Η Κίνα απειλεί σε ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν



Η επικεφαλής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι
Καθώς η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ κλιμακώνεται με αφορμή το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν, μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η κορυφαία Αμερικανίδα αξιωματούχος σκοπεύει να επισκεφτεί το νησί αύριο Τρίτη και να διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι.

Μία από τις εφημερίδες, η Liberty Times, ανέφερε ότι η Πελόζι είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν το πρωί της Τετάρτης πριν συνεχίσει την περιοδεία της στην Ασία.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις αναφορές για τα ταξιδιωτικά σχέδια της Πελόζι.

Εάν η Πελόζι συμπεριλάβει την Ταϊβάν στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ασία, θα είναι η πρώτη επίσκεψη ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου εδώ και περίπου 25 χρόνια. Το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας έχει καταστήσει σαφές ότι θα θεωρούσε μια τέτοια κίνηση ως απαράδεκτη και προκλητική.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, σήμερα η Κίνα ξεκαθάρισε ευθέως ότι εάν τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, ο στρατός της «δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια».

Η πιθανή επίσκεψη της Πελόζι έρχεται σε μια περίοδο που υφίσταται ήδη αυξημένη ένταση ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον. Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί ότι ως πρόεδρος της Βουλής, η Πελόζι βρίσκεται στο τρίτο ανώτερο αμερικανικό αξίωμα μετά τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την οπτική της Κίνας, ενισχύει περαιτέρω την προσβολή που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη επίσκεψη. Ο εκπρόσωπος της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, ανέφερε ότι λόγω της ιδιότητας της Πελόζι ως της «νούμερο τρία αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ», μια επίσκεψη στην Ταϊβάν «θα έχει τρομακτικό πολιτικό αντίκτυπο».

Επισήμως πάντως, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι αυτή τη στιγμή, η Πελόζι θα επισκεφθεί μόνο τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

ΑΠΕ